Varnar för IT-utförsäljning

TRAFIKVERKET2012-06-11

Sveriges kommuner och landsting, SKL, protesterar i ett brev till ansvariga ministrar mot Trafikverkets planer att sälja ut sin stora IT-enhet. En fortsatt statlig kontroll är nödvändig för öppenheten och neutraliteten gentemot operatörerna, enligt SKL.

Trafikverkets IT-enhet ICT är med sina runt 500 anställda och 200 konsulter en viktig aktör i branschen, och har kunder utanför det egna verket.

Men Trafikverket anser sig inte vara den mest lämpliga ägaren. Verkets ledning beslutade därför i höstas att ta in intresseanmälningar för en eventuell utförsäljning, helst till ett privat företag.

Beslutet har väckt uppmärksamhet och starka invändningar. I riksdagen har Socialdemokrater och Miljöpartister debatterat frågan med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Kritikerna anser att en försäljning av ICT skulle hota kompetens, säkerhet och viktiga samhällsvärden. De oroas också av Trafikverkets planer på att hyra ut sitt omfattande fibernät, som når 216 kommuner och binder ihop 125 stadsnät.

Och nu höjer även SKL ett varningens finger mot en utförsäljning. Visst behövs ett samspel mellan samhälle och marknad, skriver SKL i sitt brev till ministrarna, men staten måste avgöra vilken infrastruktur som är strategiskt viktig att ha kontroll över. Och ICT är en sådan strategisk resurs, anser SKL.

Flera av debattörerna har lyft fram ett utredningsförslag från 2010 om att bilda ett statligt bolag som samlar statens IT-verksamhet, en lösning som även STs avdelning på Trafikverket förordar. I riksdagsdebatten deklarerade Peter Hultqvist (S) att ett regeringsförslag om ett statligt IT-bolag skulle få stöd från hans parti – och därmed också ha en säker majoritet i riksdagen.

Sexton privata aktörer har enligt tidningen Computer Sweden nappat på Trafikverkets förfrågan, däribland Ericsson IT, Volvo IT och Tieto. Trafikverkets styrelse ska på nästa styrelsemöte 18 juni fatta beslut om hur man ska gå vidare i frågan.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har dock lovat att beslut om en eventuell avknoppning av ICT ska passera både regering och riksdag. Dessutom vill regeringen få in mer beslutsunderlag, bland annat en undersökning om den offentliga sektorns behov av en skyddad kommunikationslösning. Den undersökningen ska Statskontoret göra på regeringens uppdrag och redovisa i januari 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA