Människor kommer i kläm i »upphandlingskarusellen«, menar Mikael Yang, ST-ordförande på Veolia.
Bild: Gisela Svedberg
Människor kommer i kläm i »upphandlingskarusellen«, menar Mikael Yang, ST-ordförande på Veolia.

Varsel efter vinst i upphandling

SPÅRTRAFIKEN2014-03-05

Veolia vann förra året upphandlingen av Öresundståg. Nu lägger företaget ned depån i Kristianstad och varslar snart om uppsägning på flera orter. Enligt STs företrädare Mikael Yang kan vissa av dem som sägs upp erbjudas deltidsjobb eller timanställningar.

I december 2011 tog Veolia över trafiken inom Öresundståg sedan DSB First lämnat uppdraget i förtid på grund av ekonomiska svårigheter. I slutet av förra året vann Veolia den nya upphandlingen med ett bud som enligt STs ordförande vid Veolia, Mikael Yang, låg i storleksordningen 50 miljoner kronor lägre än konkurrenternas.

Nu lägger Veolia ned sin depå i Kristianstad och varslar 28 lokförare och tågvärdar om uppsägning.

– De jag har pratat med är chockade. Eftersom det inte finns någon mer information för tillfället så är det många frågor. Man vill veta »hur drabbar det här mig« säger Mikael Yang.

Dessutom pågår förhandlingar om uppsägningar på ytterligare sex orter: Malmö, Helsingborg, Halmstad, Karlskrona, Hässleholm och Kalmar. Hur många av de drygt 500 anställda som varslas är ännu inte klart.

Enligt Mikael Yang har arbetsgivaren aviserat att vissa av dem som sägs upp från heltidstjänster kommer att erbjudas deltid i stället. Andra som sägs upp kommer att erbjudas timanställning utan några garantier om omfattningen.

Han är upprörd över att människor kommer i kläm i »upphandlingskarusellen« och säger att ST kämpar för att ha kvar så mycket personal som möjligt.

– Det är personalens arbetsmiljö och anställningsvillkor som får stryka på foten när priserna pressas till orimliga nivåer. Det blir nästan ett slags människohandel på grund av att politikerna vill ha verksamheten så billigt som möjligt.

Mikael Danielsson, affärsområdeschef vid Veolia, säger att bolaget kommer att lägga varsel om uppsägningar på samtliga orter. Han vill inte uttala sig om eventuella deltids- eller timanställningar.

– Jag vill inte föregå förhandlingen.

Men hur ska ni kunna sköta verksamheten med färre anställda?

– Vi har vunnit en upphandling och har ett nytt avtal där innehållet skiljer sig från tidigare avtal. Men det kräver att vi är på tå och skapar förutsättningar för att personalen ska göra ett bra jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA