Växelproblem drabbade flera myndigheter

SÄKERHET2019-01-29
Flera myndigheter hade växelproblem under måndagen, däribland Kriminalvården. Samtidigt kapades Migrationsverkets växel och fick ett nytt hälsningsmeddelande. Anledningen var enligt Tele2 driftproblem i samband med en uppdatering.

Den som försökte ringa Migrationsverkets växel på måndag morgon möttes av ett ilsket meddelande i stället för det vanliga ”Välkommen till Migrationsverket”. Under förmiddagen återställdes ordningen. Enligt uppgifter till Ekot hänvisar operatören Tele2 till driftstörningar i samband med uppdatering av programvaran, vilket drabbade flera statliga myndigheter, däribland Kriminalvården. Även det statliga bolaget Swedavia drabbades.

”Det var som sagt en uppdatering som vi genomförde tillsammans med en underleverantör som inte gick som planerat. Vi har haft ett tiotal kunder, bland annat företag och myndigheter, som har påverkats av den här driftstörningen”, säger Tele2s presskommunikatör Louise Ek till Ekot.

Varken operatören Tele2 eller Migrationsverket kan redovisa exakt vad som skett och hur växelmeddelandet byttes ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är inkopplad i utredningen av vad som hänt och hur hälsningsmeddelandet kunde bytas ut i Migrationsverkets växel.

”Tittar man på hur den här typen av system är uppbyggda så finns de hos en tjänsteleverantör, där det så klart finns gränssnitt som gör att säkerheten kan åsidosättas. Vår roll är att ge dem bättre beslutsunderlag. Men i det här fallet verkar det som alla berörda parter agerade ganska snabbt”, säger Robert Jonsson, biträdande chef för cybersäkerhet hos MSB, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.