"Vi får se om Försäkringskassans medellöner avviker"

NYHET2004-12-16

Det finns inga löften om nya pengar. Att skriva på något papper var heller inte aktuellt. Så kommenterar Curt Malmborg, tillträdande generaldirektör för Försäkringskassan, överenskommelsen med ST.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Hur kan man då lita på att lönerna på Försäkringskassan höjs?

– ST och jag blev överens om att kartlägga och klassificera arbetsuppgifterna för att se om de anställdas medellöner avviker från jämförbara gruppers medellöner inom staten. Gör de det, är det rimligt att åtgärda obalansen.

Detta ska ske utan att andra grupper tvingas betala för det. Annars skapar man bara nya obalanser, påpekar Curt Malmborg.

Varför skrev du inte under överenskommelsen med ST?

– Det var över huvud taget inte aktuellt, inget som eftersträvades. Vi förde en diskussion om hur vi såg på det förslag medlarna hade skrivit.

Curt Malmborg vill inte spekulera i vad kartläggningen kan komma fram till, inte heller hur mycket verksamheten kan rationaliseras. Men han är övertygad om att det finns en hel del funktioner och verksamheter som kan skötas effektivare, när 23 myndigheter görs om till en.

Helst skulle han vilja använda det mesta av det frigjorda utrymmet till att utveckla kärnverksamheten, men han är medveten om att det också är dags att börja betala av lånen för ärendehanteringsstöden.

– Jag har inga löften om nya pengar, och att tala om pengar man eventuellt har till godo är att riskabelt.

– För min del är det naturligt att utgå från vad försäkringskassorna har idag. Framtiden får utvisa vilka behov som finns och hur duktiga vi är på att effektivisera verksamheten. Personligen tror jag att utrymmet är mycket stort.

Avtalsrörelsen

ST och Curt Malmborg blev i sista stund överens om en tolkning av medlarnas bud för försäkringskassorna. ST betraktade det som ett löfte och kunde därför säga ja till medlarbudet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA