Vill ändra mottagande av flyktingar

ASYL2007-02-08

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, riktar skarp kritik mot systemet för introduktion av flyktingar och lägger fram ett eget åtgärdsprogram.

Bara varannan av de män som kom som flyktingar under slutet av 1990-talet hade arbete fem år senare. För kvinnorna var motsvarande siffra ännu lägre, mellan 30 och 40 procent.

”Utgångspunkt för vårt förslag till åtgärdsprogram är att en tidig kontakt med arbetsmarknaden är den viktigaste förutsättningen till egen försörjning och god integration. Därför är det angeläget att invandrares kompetens tas till vara så snabbt och så professionellt som möjligt”, skriver fyra ledande företrädare för SKL i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt debattartikeln finns det tre centrala problem med det nuvarande statliga ersättningssystemet till kommunerna.

  • Systemet är underfinansierat. Kommunerna får för liten ersättning.
  • Kommunerna får bara ekonomisk ersättning vid anhöriginvandring om den invandrade kommer inom två år från att den första familjemedlemmen fick uppehållstillstånd.
  • Ersättningen är schabloniserad och kan inte anpassas till den enskildes individuella behov.

”Det är ett statligt ansvar att ta emot flyktingar och andra invandrare, men det är kommunerna som mot att de får statlig ersättning ansvarar för själva genomförandet. Den statliga ersättningen måste täcka kostnaderna för socialbidrag och övrig verksamhet”, skriver de fyra debattörerna och konstaterar att 90 procent av ersättningen i dag går till att täcka kostnader för socialbidrag.

Det blir inga pengar över att satsa på svenska för invandrare, praktik, kompletterande utbildningar, yrkesspråk och tolkverksamhet.

SKL föreslår att Svenska för invandrare, SFI, läggs ner. En samlad och differentierad introduktion som utgår från individernas behov skulle mycket effektivare hjälpa den nyanlände till en bra start i Sverige.

”Vi ser fram emot att regeringen snarast tar tag i frågan och vi är beredda att aktivt delta i förändringsarbetet”, skriver Ilmar Reepalu, s, ordförande i Svenska kommunförbundet,
Lars Isaksson, s, ordförande i Landstingsförbundet, Anders Knape, m, andre vice ordförande i Svenska kommunförbundet och Henrik Hammar, m, vice ordförande i Landstingsförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA