Vill bygga ut sluten ungdomsvård

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-03-05

Statens institutionsstyrelse ser behov av att bygga ut den slutna ungdomsvården och ta fram en grundutbildning för nya medarbetare. För detta och ytterligare satsningar vill myndigheten att regeringen skjuter till omkring 400 miljoner kronor under de kommande åren.

Efterfrågan av platser inom den slutna ungdomsvården ökar, enligt Statens institutionsstyrelse. Myndigheten har samtidigt fattat ett beslut om att ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård ska vårdas skilt från andra ungdomar vilket gör behovet ännu större.

Statens institutionsstyrelse har också utmaningar när det kommer till lokalerna där en majoritet av boenderummen passerat sin livslängd samt när det gäller säkerheten som myndigheten jobbar med att höja.

Samtidigt ser anslagen för de kommande tre åren i nuläget ut att minska, enligt regeringens höstbudget. Statens institutionsstyrelse föreslår i sitt budgetunderlag att anslagen höjs med omkring 400 miljoner kronor över de kommande tre åren. Totalt ligger budgeten som regeringen aviserat för nästa år på omkring 1,4 miljarder kronor.

En del av de pengarna som Statens institutionsstyrelse vill att regeringen skjuter till ska också gå till att inrätta en grundutbildning för nyanställda. Myndigheten skriver i sitt budgetunderlag att en bristfällig introduktion kan få allvarliga konsekvenser för verksamheten och också öka risken för allvarliga händelser.

”Satsningar på lokaler, säkerhet och grundutbildning är avgörande för att myndigheten ska kunna genomföra sitt uppdrag. Ett lägre anslag och satsningar på dessa områden kommer att innebära betydande neddragningar av personal, försämrad kapacitet och kvalitet i vården”, skriver Statens institutionsstyrelse i sitt budgetunderlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA