Vill bygga ut sluten ungdomsvård

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-03-05
Statens institutionsstyrelse ser behov av att bygga ut den slutna ungdomsvården och ta fram en grundutbildning för nya medarbetare. För detta och ytterligare satsningar vill myndigheten att regeringen skjuter till omkring 400 miljoner kronor under de kommande åren.

Efterfrågan av platser inom den slutna ungdomsvården ökar, enligt Statens institutionsstyrelse. Myndigheten har samtidigt fattat ett beslut om att ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård ska vårdas skilt från andra ungdomar vilket gör behovet ännu större.

Statens institutionsstyrelse har också utmaningar när det kommer till lokalerna där en majoritet av boenderummen passerat sin livslängd samt när det gäller säkerheten som myndigheten jobbar med att höja.

Samtidigt ser anslagen för de kommande tre åren i nuläget ut att minska, enligt regeringens höstbudget. Statens institutionsstyrelse föreslår i sitt budgetunderlag att anslagen höjs med omkring 400 miljoner kronor över de kommande tre åren. Totalt ligger budgeten som regeringen aviserat för nästa år på omkring 1,4 miljarder kronor.

En del av de pengarna som Statens institutionsstyrelse vill att regeringen skjuter till ska också gå till att inrätta en grundutbildning för nyanställda. Myndigheten skriver i sitt budgetunderlag att en bristfällig introduktion kan få allvarliga konsekvenser för verksamheten och också öka risken för allvarliga händelser.

”Satsningar på lokaler, säkerhet och grundutbildning är avgörande för att myndigheten ska kunna genomföra sitt uppdrag. Ett lägre anslag och satsningar på dessa områden kommer att innebära betydande neddragningar av personal, försämrad kapacitet och kvalitet i vården”, skriver Statens institutionsstyrelse i sitt budgetunderlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Statsbudgeten
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.