Vill ha mer renodlad förvaltning

REGERINGEN2010-10-14

Statliga myndigheter har ägnat sig åt kommersiell verksamhet och varit för lite orienterade mot medborgarna. Det anser den nye förvaltningsministern Stefan Attefall, KD.

Den nye civil- och bostadsministern Stefan Attefall deltog i Ekonomistyrningsverkets, ESV, årliga ESV-dagar. I sitt anförande sa han att staten inte ska ägna sig åt att utveckla affärsverksamhet, utan lämna det åt andra. Myndigheterna ska koncentrera sig på sin kärnverksamhet, sa han enligt Riksdag & Departement, R&D:

”Vad som inte är lämpligt är att bedriva affärsverksamhet i statlig regi, ej heller att bedriva opinionsbildning, som bland annat förre Jämo Claes Borgström ägnade sig åt. Myndigheter ska hålla sig till sin roll och inte agera i egen sak.”

Att utveckla samverkan mellan myndigheter och mellan statliga och kommunala förvaltningar kommer att vara viktigt de närmaste åren. Inom regeringskansliet pågår också en översyn av hur statens myndigheter ska organiseras på regional nivå, sa Stefan Attefall. Han ville inte utesluta framtida nedskärningar i statlig sektor om ekonomin viker:

”Den svenska statsförvaltningen tillhör de mest effektiva i hela världen, men regeringen kommer att fortsätta att rationalisera och effektivisera i verksamheten.”

R&D skriver att Stefan Attefall vill utveckla vad han kallar det offentliga etoset, tjänstemannarollen, med honnörsord som integritet, medborgaranda, opartiskhet och vördnad inför det offentliga uppdraget. Det ska finnas en gemensam värdegrund om hur man ska vara som oförvitlig statlig tjänsteman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA