Visstidsjobb kan hamna i domstol

ARBETSRÄTT2010-09-10
Sverige kommer att hamna i EG-domstolen för visstidsreglerna. Det tror TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär efter att ha varit hos EU-kommissionen och argumenterat för sin sak.

TCO ligger bakom anmälan till EU-kommissionen. Enligt anmälan strider de svenska reglerna om visstidsanställning mot EUs visstidsdirektiv.

EU-kommissionen har krävt besked från den svenska regeringen, som hittills avvisat kritiken.

”Det var uppenbart att EU-kommissionen ser vårt bidrag som oerhört starkt och att de välkomnar det. Kommissionen är överens med oss om att svensk lagstiftning inte lever upp till EU-rätten när det gäller möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra”, säger TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär efter att ha varit i Bryssel och argumenterat för TCOs ståndpunkt inför kommissionens sysselsättningsdirektorat.

Hans bedömning är att Sverige kommer att ställas inför EG-domstolen om lagstiftningen inte ändras, så att det inte längre är möjligt att lägga flera olika sorters visstidsanställningar efter varandra.

”Både vi och kommissionen tolkar regeringen som att det är svårt att före valet medge att den har gjort fel. Men efter valet kan det bli mer juridik än politik. Då förväntar vi oss att regeringen på ett mer seriöst sätt tar itu med de tillkortakommanden som finns i den svenska arbetsrätten. Då kan man också undvika en stämning inför EU-domstolen”, säger Ingemar Hamskär i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.