Det behövs mer än bara vilja för att lyckas

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2013-01-22

Talesättet »Vill du, så kan du« är som väl är inte lika vanligt i dag som det var i min ungdom. Men uttrycket är fortfarande levande.

Av:  Gert Ohlin

Låt oss ta uttrycket, del för del, och undersöka om det håller. »Vill du« – naturligtvis utgör viljan, eller snarare motivationen, en väsentlig faktor när vi ska utföra ett arbete. Utan motivation och engagemang för uppgifterna är det svårt för oss att göra ett gott arbete. Är arbetet i sig och uppgifterna vi ska utföra stimulerande och meningsfulla har vi kommit en bra bit på vägen.

Men räcker detta för att vi också ska klara av det– som i uttryckets andra del, »så kan du«? Nej, självfallet är det inte så. Utöver vår vilja behöver vi en mängd andra förutsättningar för att lyckas i vårt arbete. Enligt min erfarenhet beror mindre goda prestationer mycket sällan på bristande vilja.I stället är det nästan alltid brister i arbetsförutsättningarna som hindrar de goda prestationerna.

För att vi ska klara av något, »kunna«, behöver vi till att börja med rätt kompetens i förhållande till det arbete vi ska utföra. Vi behöver även bra förutsättningar i övrigt. Då tänker jag i första hand på ett stödjande och coachande ledarskap, ett gott samarbetsklimat med våra kolleger, en rätt avvägd arbetsbelastning utan för mycket stress, tillgång till bra arbetsverktyg och utrustning – och sist, men inte minst, en trygg och säker arbetssituation.

Med andra ord menar jag att talesättet »Vill du, så kan du« inte alls är tillämpbart i dagens tuffa och krävande arbetsliv. Vore det så enkelt att det räckte med att vilja, hade alla klarat av vad som helst – utan risk för de arbetsrelaterade hälsoproblem som tyvärr många lider av i dag, på grund av för dåliga arbetsförutsättningar och/eller bristfälliga arbetsmiljöer i övrigt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA