Bild: Janetta Nyberg

Experternas råd inför lönesamtalet

PÅ JOBBET: LÖNESAMTAL2013-11-26

Förbered dig i god tid inför lönesamtalet. Det är experternas råd om du vill höja din lön. Men krångla inte till det. Det är bättre att förbereda sig lite grand än inte alls.

Att gå in i ett lönesamtal med målsättningen att höja sin lön utan några som helst förberedelser är inte att rekommendera.

– Jag har märkt att många tycker att det är så viktigt och prestationsinriktat att de drabbas av uppskjutarsjukan och inte förbereder sig alls. Men det minsta är bättre än ingenting, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Hon vill avdramatisera lönesamtalet och föreslår att man tänker ut tre grund­argument i förväg. Gärna efter att först ha »brainstormat« – själv eller tillsammans med en arbetskamrat.

– Argumenten ska vara konkreta. Det räcker inte att säga att man är bra på sitt jobb. Förklara på vilket sätt du gör ett bra jobb. Använd hårda fakta. Tänk dig att chefen har ett excelark framför sig och att det är i den mallen du ska passa in.

Även STs ombudsman Ellen Simonsson understryker hur viktigt det är med förberedelser.

– Gå igenom lönekriterierna, om sådana finns. Vänd dig till det lokala facket om något är oklart. Fundera sedan över vad som hänt sedan lönesamtalet året innan. I vilka situationer har du utvecklats och tagit mer ansvar?

Ellen Simonsson rekommenderar att man är lyhörd, ställer frågor och lyssnar på sin chef.

– Det är inte heller fel att själv inse att det kan finnas saker som du kan förbättra, säger hon.

Inom STs avtalsområden finns olika förhandlingsmodeller. Men nästan alla anställda har ett samtal om lön med sin chef. I den modell som kallas för lönesättande samtal kan chef och medarbetare komma överens om den nya lönen. För andra följs lönesamtalet av en förhandling mellan arbetsgivaren och det lokala facket.

Nina Jansdotter tycker att alla – oavsett hur lönen sätts – ska fundera igenom vilken lönenivå de vill landa på. Att prata om pengar är inte fult, tycker hon.

– Tänk efter – vilken är den lägsta nivån, vilken är mest realistisk och vilken är drömnivån? Fråga sedan chefen vad denne har för förväntningar. Vad ska det krävas för att du ska få till exempel 3 000 kronor i lönehöjning?

Får man inte igenom den löneökning man hoppats på ska man ha is i magen och tänka att den kan komma vid nästa löneförhandling, säger Nina Jansdotter.

– Och om chefen säger att det inte finns tillräckligt med pengar i potten – förklara att det inte är ditt problem. Då ska chefen gå uppåt i kedjan och kräva mer pengar.

Den som har lönesättande samtal bör noga gå igenom sina egna lönekrav och jämföra dem med vad andra på
arbetsplatsen har, säger Ellen Simonsson.

– Prata med de förtroendevalda. Och använd gärna lönestatistiken på STs webbplats, men tänk på att statistiken släpar efter ett år.

Kvinnor ofta mer försiktiga än män i förhandlingar

Kvinnor är inte lika benägna att konkurrera och ta risker som män. Därför kan det vara svårare för kvinnor att ta för sig vid en löneförhandling.

Löneförhandlingar, eller lönesamtal om man så vill, är situationer där kvinnor kan ha svårare att hävda sig än sina manliga kolleger. Det säger Jerker Holm, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet. Slutsatsen bygger han på forsknings­resultat inom experimentell ekonomi, en nationalekonomisk forskningsgren som står psykologin och socialpsykologin nära.

– En generell iakttagelse är att män har lättare att anta utmaningar och är mer benägna att gå in i situationer som kan uppfattas som konkurrensinriktade, säger han.

Männen har också ofta högre tankar om sina egna prestationer än kvinnor.

– Det brukar till och med talas om att män har en tendens till »overconfidence«, övertro på sin egen förmåga.

Därför kan män vara mer benägna att kräva en högre lön än genomsnittet på arbetsplatsen, säger Jerker Holm. Får de inte gehör kan det ju bero på att chefen inte riktigt ser deras kompetens.

Men det finns ingen anledning att bli nedslagen av forskningsresultaten, tycker han.

– Det gäller att bli medveten om att kön spelar en roll. Kvinnor bör inte vara för anpassliga utan våga framhäva sin kompetens.

Jerker Holms bästa tips för att höja lönen – som är sprunget ur egen erfarenhet – är dock att låta arbets­givaren förstå att man inte kan tas för given.

– Både kvinnor och män bör hålla dörrarna öppna för erbjudanden från andra arbetsgivare. Genom att göra trovärdigt att man är beredd att lämna arbetsplatsen får man en starkare förhandlingsposition.

Åtta saker att tänka på

Nina Jansdotters tips:

  • Välj ut tre grundargument för varför du ska ha högre lön.
  • Var konkret. Använd hårda fakta. Berätta också vad du avser att prestera framöver.
  • Testa gärna dina argument på en arbetskamrat. Ju oftare de framförs, desto säkrare känner du dig.
  • Försök se lönesamtalet framför dig – hur du förhandlar och hur bra det går.

Ellen Simonssons tips:

  • Ta reda på om det finns löne­kriterier på arbetsplatsen och utgå i så fall från dem.
  • Tänk igenom hur du utvecklats. Har du fått kompetensutveckling, nya arbetsuppgifter eller utökat ansvar? Våga lyfta fram dig själv och dina bidrag till verksamheten.
  • Var lyhörd, ställ frågor och lyssna.
  • Skriv minnesanteckningar under samtalet.

ÄMNEN:

Löner

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA