Glöm inte bort att undersöka din nya arbetsplats

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2018-06-06

Vad ska jag mer tänka på? undrade en ung kvinna som just blivit kallad till sin andra anställningsintervju. Det är en viktig fråga.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Ofta blir vi så tacksamma för att vi erbjuds ett jobb att vi glömmer bort att fråga oss vad vi vill ha för att trivas på jobbet. Vi talar om lön och arbetstid. Men vi förbiser att uttrycka vad vi behöver för att kunna göra ett bra jobb. Det finns tre saker som du ska undersöka innan du skriver på anställningsavtalet.

  • Vilket slags ledarskap trivs du bäst med? Anspråken kan vara olika – bland annat beroende på hur länge man varit ute i arbetslivet. Ibland krävs en närvarande och kanske till och med order­givande chef för att du ska förstå vad du ska göra. Andra gånger är behovet av frihet och tillit större. Du vill själv avgöra vad som är viktigast att ta itu med.
  • Vilken typ av arbetsplats är det? Är det ett ställe där kollegerna backar upp varand­ra och lägger märke till varandras prestationer? En plats där goda resultat premieras och där det även är helt i sin ordning att misslyckas ibland? Eller är kollegerna tävlingsinriktade och mäter sig med varandra i hemlighet? Hur umgås man – och ställs det stora krav på att delta på aktiviteter utanför jobbet?
  • Tänk på dina mål och ansvarsområden. Får du de resurser och förutsättningar du fordrar? Vilket slags stöd behöver du? Du kanske vill ha en mentor eller en senior kollega som du kan vända dig till. Har du möjlighet till återkommande dialog med din chef? Finns det utrymme för att komma med förslag och är det okej att föra fram kritiska synpunkter?

För att göra ett initierat val av arbetsplats är ett gott råd att ta referenser. Undersök hur chefen fungerar genom att kontakta personer som redan jobbar där eller sök upp arbetsplatser där chefen tidigare varit anställd. Du kan också vända dig till facket för att få mera information. Detsamma gäller om du vill veta mer om vilken typ av arbets­plats det är. Gör små intervjuer med blivande kolleger. Använd ditt nätverk och sociala forum, och försäkra dig om att du får det du behöver för att göra ett riktigt bra jobb.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA