Hur fungerar samtal om lönen?

PÅ JOBBET: ST DIREKT2011-03-22

Vad är skillnaden på lönesättande samtal och lönesamtal? Och från vilket datum har jag rätt till ny lön? Jag jobbar på en statlig myndighet.

Utifrån det centrala statliga löneavtalet ska de lokala parterna – dina lokala ST-företrädare (i din avdelning, sektion eller klubb) och arbetsgivaren – komma överens om hur avtalet ska tilllämpas på din arbetsplats. Det gäller bland annat just formen för samtal om lön mellan chef och medarbetare.

Man bestämmer sig för en av två alternativa lönemodeller, som ska gälla för hela eller delar av myndigheten. De två modellerna kan beskrivas så här:

Antingen har man »lönesättande samtal«. Det innebär att chefen och den anställde kommer överens om ny lön direkt mellan sig – och om man inte kommer överens så blir det en traditionell löneförhandling mellan arbetsgivaren och det lokala facket.

Eller så har man »lönesamtal«. Det innebär att chefen och den anställde samtalar om vilka arbetsuppgifter den anställde har och hur denne har utfört sitt arbete. Därefter sker en traditionell förhandling om de nya lönerna mellan det lokala facket och arbetsgivaren.

I det lokala avtalet bestäms också vid vilka tidpunkter som du som anställd har rätt till din nya lön. Du behöver därför prata med dina lokala ST-företrädare för att höra hur ert lokala avtal ser ut.

På STs hemsida st.org hittar du bra material om hur du kan förbereda dig inför ditt samtal om lön. Vi har bland annat en ny digital »e-utbildning« som heter »Din lön«.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA