Intervjumetod som syftar till objektivitet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2012-09-25

Med kompetensbaserade intervjuer synas du som sökande i sömmarna. Metoden syftar till objektivitet – men det gäller att vara förberedd och kunna ge goda svar på frågorna.

Av:  Jörgen Kihlgren

Att rekrytera rätt person kan vara en svår konst. Det finns en rad strategier för att lyckas. En teknik som fått stort genomslag är kompetensbaserade intervjuer. Metoden utgår ifrån en noga genomtänkt kravprofil. Vid intervjuerna får kandidaterna i huvudsak samma frågor, även om följdfrågorna kan variera. Frågorna har fokus på beteenden och situationer. Svaren poängsätts sedan. Allt för att minimera godtycke i processen.

Kompetensbaserade intervjuer beskrivs på ett bra sätt i Malin Lindelöws bok Kompetensbaserad personalstrategi« – intressant läsning som vänder ut och in på kompetensbegreppet.

Upplägget har stora fördelar. Kravprofiler vid rekryteringar har alltför ofta en »klipp och klistra«-karaktär – man lägger in formuleringar och krav från gamla annonser. Dessa speglar inte alltid verkligheten i den aktuella tjänsten.

Låt oss säga att vi söker en person som är noggrann. Antalet definitioner av och associationer till detta ord torde vara lika många som antalet läsare av denna text. Hur ska man då bedöma kvaliteten på det svar som ges vid intervjun om det inte finns en samsyn kring vad som menas med ordet noggrann?

Arbetsgivaren måste definiera begreppet. Det innebär en hel del arbete. Därefter skapar man frågor för att värdera kandidaterna utifrån detta. Två sådana frågor kan vara vad den intervjuade menar med noggrann samt en uppmaning att ge två konkreta exempel där denna förmåga har använts. Sedan graderas hur viktig förmågan är och efter intervjun betygsätts kandidatens svar. Att skapa en kravprofil och finna rätt frågor blir därför en ganska lång men nyttig process.

För dig som jobbsökande gäller det att vara påläst om du går på en kompetensbaserad intervju. Var beredd på att dina svar värderas noggrant.

 

Jörgen Kihlgren är en av st:s karriärcoacher.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA