Annons:

Bild: Malin Grönborg

Beredskap för analys

PÅ MITT JOBB2022-05-10

Hej Petrus Hemström, analytisk kemist på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Jag arbetar på ett av de cirka 25 laboratorier i världen som Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, kan använda sig av för analyser. Vi har till exempel fått prover skickade till oss efter den första attacken med sarin i Ghouta i Syrien 2013. Även vid förgiftningen av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj gjordes analys här. Det som skulle kunna bli aktuellt nu är att ta emot och analysera prover om något skulle inträffa i Ukraina. Det kan röra fall där människor misstänks ha blivit förgiftade, eller analys av miljöprover från exempelvis en bombkrater där kemiska vapen kan ha använts. I sådana fall ska två olika certifierade labb komma fram till samma slutsats för att OPCW ska kunna fastslå vad det är som har hänt. För att få vara certifierade av OPCW för analys av kemiska stridsmedel krävs att vi årligen analyserar okända prover åt dem, som ett slags test. Det är vad jag ägnat större delen av året åt. Vi har också byggt upp ett beredskapslager med kemikalier och vanliga produkter – som gummihandskar och lösningsmedel, som vi har haft extremt svårt att få tag på under pandemin – för att vara redo om vi skulle få en förfrågan från OPCW med anledning av Ukrainakriget.

Vad gör du på ditt jobb till vardags?

– Jag tar fram analysmetoder för att kunna mäta molekyler för att se om någon har utsatts för kemiska stridsmedel, som nervgaser. I dag kan vi mäta väldigt låga halter, även då personer inte själva vet om att de har utsatts. Hittills har ett fåtal molekyler använts i vapen, men det finns en mycket stor mängd olika molekyler som skulle kunna användas, vilket gör att vi måste vi ha modeller för att analysera och fånga upp även nya varianter.

Varför är du medlem i ST?

– Jag gick med i ST när jag började på FOI eftersom min bild är att ST är en mer stridbar facklig organisation än Saco, där jag tidigare var medlem. Dessutom har min svärfar suttit i förbundsstyrelsen, vilket också bidrog till att jag inte vågade säga nej.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA