”Jag hade aldrig klarat av jobbet utan mina underbara kolleger”, säger Marcus Andersson, tågvärd på Västtågen.
Bild: Sebastian Streith
”Jag hade aldrig klarat av jobbet utan mina underbara kolleger”, säger Marcus Andersson, tågvärd på Västtågen.

Vill ha kameror på alla tåg

PÅ MITT JOBB: MEDLEM I ST2019-10-08
Hej Marcus Andersson, tågvärd vid SJ Götalandståg.

Vad händer just nu på ditt jobb?

– Just nu är jag inne i en rättsprocess efter att jag blev misshandlad på tåget för en tid sedan. Tyvärr hade jag inte kroppskamera på mig då. Det var synd, eftersom jag hade haft betydligt bättre bevisläge med en kamera. Vi har två kameror som trettio tågvärdar i Falköping delar på. Jag tror att kameran kan vara förebyggande till viss del, men den kan ge en falsk trygghet. Jag har också en negativ erfarenhet. En gång var det en kille som blev triggad av kameran och gav sig på mig. Eftersom kamerorna inte räcker till alla och det inte är obligatoriskt tvingas personalen till ett val, och man kan bli ifrågasatt om man inte har en. Kameror på alla tåg är en bättre lösning än kroppskamera.

Vad gör du på jobbet till vardags?

– Jag är tågvärd och avgångssignalerare på Västtågen. Det innebär att jag har ett säkerhetsansvar och ska se till att resan är säker och trygg och göra en korrekt avgångsprocedur. I övrigt går jag igenom tåget och säljer och viserar biljetter.

Varför är du med i ST?

– När jag började här hade ST bra representanter som var noga med att berätta om facket i allmänhet utan att vara så säljiga. Facket gör dig som individ stark och står bakom dig som arbetstagare. Jag tycker det är viktigt att vara med i facket, oavsett vilket fack man är medlem i.

 

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.