Pressbild.
Bild: Creative Commons
Pressbild.

SJs tågpersonal får kroppskameror

SPÅRTRAFIK2021-09-22
Personal som jobbar ombord på SJs tåg i hela landet ska utrustas med kroppskameror, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Syftet är att minska risken för hot och våld.

Efter ett försök där SJs tågvärdar utrustades med kroppsburna kameror har SJ nu beslutat att utvidga användningen och förse personal ombord på alla tåg med kroppskameror.

SJ säger till Ekot att försöket har haft positiv effekt på säkerheten.

Tidigare har också Stockholms lokaltrafik, SL, haft kroppsburna kameror på sina biljettkontrollanter men i somras slog Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, fast att SLs användning bröt mot dataskyddsförordningen. Imy bedömde att kroppsburna kameror kan användas för att förebygga och dokumentera hotfulla situationer men ansåg bland annat att SL brustit i sitt sätt att informera om kamerabevakningen.

SJ säger till Sveriges Radios Ekot att man har utgått från det här beslutet, till exempel i sin utformningen av skyltningen på tågen och vid beslut om hur länge inspelningarna ska sparas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.