Så får ni er arbetsplats att bli mer effektiv

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2013-04-16

På en ineffektiv arbetsplats hindras medarbetarna att prestera efter sin fulla förmåga. Det beror på bristande förutsättningar och/eller en i övrigt dålig arbetsmiljö.

Av:  Gert Ohlin

Enligt min erfarenhet kännetecknas en ineffektiv arbetsplats av ett eller flera av följande drag:

  • bristande motivation och engagemang
  • ojämn och ofta låg produktivitet
  • ojämn kvalitet
  • bristande kvalitet
  • jämförelsevis hög frånvaro
  • påtagligt motstånd mot förändringar
  • bristfälligt samarbete och ofta interna konflikter
  • alldeles för hög eller för låg arbetsbelastning i kombination med hög stress
  • otrygghet

Utifrån listan ovan är det lätt att förstå varför en ineffektiv arbetsplats sällan är lönsam eller har någon egentlig växtkraft. Alltså borde de ineffektiva arbetsplatsernas framtidsutsikter vara minst sagt dåliga – åtminstone i jämförelse med de effektiva arbetsplatserna, där de dolda resurserna släpps fram, vilket bidrar till en kreativ och utvecklingsfrämjande miljö.

På den effektiva arbetsplatsen bidrar alla medarbetare inte bara med goda prestationer utan också med kreativitet och förslag på hur verksamheten kan utvecklas och förbättras.

Vill du bidra till att din verksamhet växer och utvecklas positivt är ofta det bästa sättet att börja där du står, det vill säga med att kritiskt betrakta hur effektiv din egen arbetsplats är i dag. Skulle någon eller några av kriterierna för den ineffektiva arbetsplatsen stämma in på din arbetsplats är första steget att du och dina kolleger på lämpliga sätt driver på för en förändring. Ingen, vare sig den högsta verksamhetsledningen eller någon enskild medarbetare, har något att vinna på att inte åtgärda bristerna.

Enligt min mening borde det systematiska arbetsmiljöarbetet fokusera mera på att få bort orsakerna bakom det som gör en arbetsplats

ineffektiv.

 

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA