”En bra julklapp”, säger Inger Bergstedt om de 5 000 kronor hon fått från arbetsgivaren Lantmäteriet för att kunna göra inköp till hemmakontoret.
”En bra julklapp”, säger Inger Bergstedt om de 5 000 kronor hon fått från arbetsgivaren Lantmäteriet för att kunna göra inköp till hemmakontoret.

Anställda får pengar till arbetsplats hemma

SÅ GJORDE VI2020-12-15

5 000 kronor för att pimpa hemmakontoret – det får medarbetarna på Lantmäteriet på decemberlönen. ”Fantastiskt”, tycker ST-medlemmen Inger Bergstedt, som nu funderar på att köpa en höj- och sänkbar pall.

Redan i mars, när pandemin tvingade medarbetarna på Lantmäteriet att börja arbeta hemifrån, investerade Inger Bergstedt i ett höj- och sänkbart skrivbord för egna pengar. Arbetsgivarens besked att alla medarbetare ska få 5 000 kronor för att köpa utrustning till hemmakontoret innebär att hon får sitt skrivbord finansierat. Hon har dessutom möjlighet att köpa något mer.

– Det känns helt fantastiskt. Jag funderar på att köpa en höj- och sänkbar pall. Och kanske någon extra belysning om pengarna räcker, säger Inger Bergstedt.

Just nu jobbar en betydande majoritet av Lantmäteriets anställda hemifrån. ­Katarina Zetterqvist, HR-chef på myndigheten, berättar att medarbetarna redan i början av pandemin fick hem den tekniska utrustning de behöver, som datorer, skärmar och tangentbord. När det gäller möbler har myndighetens ledningsgrupp tittat på olika möjligheter att tillfredsställa medarbetarnas individuella behov.

– Vi landade i att en summa pengar som var och en får disponera utifrån sina preferenser var det bästa, både nu och i ett längre perspektiv, säger Katarina Zetterqvist.

Enligt henne är dagens arbetssätt något som kommer att följa med även när pandemin ebbar ut. Det ligger också till grund för beslutet, framhåller hon.

– Vi vill att våra medarbetare, oavsett vilket av våra 50 lokalkontor de arbetar på, ska kunna arbeta både från kontoret och hemifrån i framtiden. Därför är det här bidraget till en arbetsplats hemma något som nyanställda i framtiden också kommer att få.

Pengarna är en skattepliktig engångssumma på 5 000 kronor. För de flesta innebär det strax under 3 500 kronor netto.

– Tanken är att det ska kunna täcka inköp av en bra stol och belysning. Men vi begär ingen kvittens på inköpen och det står var och en fritt att köpa vad man känner sig ha behov av, säger Katarina Zetterqvist.

Att skattesatsen skiljer mellan med­arbetare, och därmed det nettobelopp de får, är något hon och övriga ledningen haft i åtanke.

– Så får det vara. Vi har tagit ställning och valt att göra så här ändå. Eftersom det är de med lägst lön som gynnas så är det ett beslut som är okej för mig.

STs ordförande inom Lantmäteriet, Jeanette Norman, ser väldigt positivt på arbetsgivarens beslut.

– Det här skapar förutsättningar för individuella lösningar, någon kanske vill ha en tempurkudde att sitta på, en annan ett höj- och sänkbart skrivbord. Nu finns alla möjligheter.

Pengarna kommer att betalas ut till alla tillsvidareanställda medarbetare med ­decemberlönen. Innan dess kommer arbetsgivaren att lägga ut en ergonomi­utbildning på intranätet, i form av en film.

– Vi vill ge medarbetarna den kunskap de behöver för att kunna göra ett bra val när de går ut för att handla till exempel en stol. I dagsläget kan vi inte skicka runt en ergonom till alla, så filmen är ett sätt att kompensera för det, säger Katarina Zetterqvist.

Inger Bergstedt ser fram emot den extra summan lagom till jul.

– Det blir en bra julklapp och det känns också som ett tack från arbetsgivaren för att vi suttit hemma och arbetat nästan hela året och att det gått så bra, säger hon.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.