Hillevi Moberg brukar stanna till på gymmet på vägen till jobbet, eller gå dit på lunchen. ”Det är skönt att inte behöva jobba in den timmen, det gör det lättare att få ihop livspusslet”, säger hon.
Bild: Casper Hedberg
Hillevi Moberg brukar stanna till på gymmet på vägen till jobbet, eller gå dit på lunchen. ”Det är skönt att inte behöva jobba in den timmen, det gör det lättare att få ihop livspusslet”, säger hon.

Dubbla friskvårdstimmar gör dem piggare på jobbet

SÅ GJORDE VI: STATENS FASTIGHETSVERKT2019-12-13

Som ett sätt att stötta medarbetarna att få ny energi under en turbulent tid införde Statens fastighetsverk två friskvårdstimmar i veckan. Hillevi Moberg tycker att träningen gör henne piggare och gladare.

Av:  Fatima Grönblad

I början av 2017 skakades Statens fastighetsverk av en korruptionshärva som bland annat ledde till att generaldirektören fick lämna sitt jobb. Det var kulmen på en längre period av otydligt ledarskap och dålig psykosocial arbetsmiljö. När Ingrid Eiken Holmgren tillträdde som ny generaldirektör i början av 2018 var en av prioriteringarna att jobba för en förbättrad arbetsmiljö på olika sätt.

– När hon började hade myndigheten en väldig uppförsbacke. Det hade varit en turbulent tid och det var tungt för många att jobba. I det läget ville Ingrid Eiken Holmgren lyfta fram friskvård och motion som ett sätt att må bra, säger myndighetens kommunikationsdirektör Dan Svanell.

De anställda hade redan rätt till en friskvårdstimme i veckan, men i mitten av 2018 dubblerades tiden. Det är ST-medlemmen Hillevi Moberg, kontorsansvarig, glad för.

– Jag utnyttjar friskvårdstimmarna till fullo. Jag brukar gå till ett gym där jag varvar styrketräning med yoga och ett och annat konditionspass.

Hillevi Moberg idrottade mycket som ung, men efter att hon gifte sig ebbade ­tränandet ut. För tre år sedan kom hon i gång igen, till stor del tack vare möjlig­heten att träna på arbetstid.

– Jag och en kollega gick och tränade tillsammans. Det hjälper alltid att ha en träningskompis – när den ena inte är sugen så är förhoppningsvis den andra det.

Träningen gör tydlig skillnad i vardagen, tycker hon.

– Jag tycker att jag har fått mer energi, och att jag har blivit mer positiv.

Tidigare hade hon ofta ont i ryggen. Men värken har i princip försvunnit sedan hon började träna.

– En annan skillnad är att jag sällan råkar ut för långdragna sjukdomar numera. Det hände oftare förut, både att jag blev sjuk och att det satt i länge.

Ritva Johansson, administratör på upphandlingsenheten, tycker också att friskvårdstimmarna gör skillnad.

– Man blir piggare och hälsan blir bättre. Jag har lite besvär med rygg och artros – då är det viktigt att träna. Ibland orkar jag inte om jag jobbar en hel dag först. Då är det skönt att kunna komma i väg mitt på dagen.

Ritva Johansson brukar gå och träna på lunchen, på ett gym nära jobbet.

– Det är skönt att komma ifrån ett tag och göra något annat, och så blir jag pigg på eftermiddagen sedan.

I nuläget vet Statens fastighetsverk inte hur många av de anställda som utnyttjar friskvårdstimmarna, men HR-avdelningen håller på med en kartläggning.

– Jag försöker få mina kolleger att träna mer. Jag tycker verkligen att man ska ta vara på möjligheten, det är inte alla för­unnat, säger Hillevi Moberg. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA