Så höjdes 52 kvinnors lön

PÅ JOBBET: JÄMSTÄLLDHET2012-01-24

På Arbetsmiljöverket gjorde parterna en kartläggning av osakliga löneskillnader. Den gav 52 kvinnor högre lön.

– Det har gått jättebra och vi är verkligen överens, säger en nöjd Mitte Andåker Berg,ordförande för ST vid Arbetsmiljöverket.

I början av 2011 gick arbetsgivaren och det lokala facket i mål med en lönekartläggning enligt diskrimineringslagen. I den kom man bland annat fram till att informatörer och systemutvecklare har likvärdiga arbeten,

berättar Mitte Andåker Berg. Ändå tjänade den mansdominerade systemutvecklargruppen mer. Eftersom bara delar av skillnaden kunde förklaras med sakliga argument som marknadskrafter, fick de kvinnliga informatörerna ett påslag.

Men resan vartill en början besvärlig. Parterna inledde arbetet våren 2010 och blev oense om hur gruppernas arbete skulle värderas.

Löneskillnader mellan individer med lika eller likvärdigt arbete får inte vara osakliga på grund av kön. Kartläggningar ska göras vart tredje år och följas av åtgärder om det behövs.

– Parallellt med den partsammansatta gruppen arbetade en ren arbetsgivargrupp. Vi kom fram till olika resultat och det blev ett jävla liv.

Man körde fast, men började om med en extern konsult och bara en partssammansatt grupp – och då gick det bättre. Att ta ställning till vilka arbeten som var likvärdiga var den riktigt svåra uppgiften. Knepet är att aldrig tänka på vilka individer som just nu gör jobbet, säger Mitte Andåker Berg.

– När vi flippade ur uppmanade konsulten oss att tänka på vilka kompetenskrav vi skulle ställa vid en rekrytering.

All personal placerades i 30 grupper. Redan där blottlades osakligt låga kvinnolöner. När grupperna jämfördes med varandra hittade man fler.

För att bedömagrupperna poängsattes arbetet. Vilka kunskaper och färdigheter krävs? Hur stort är ansvaret? Hur krävande är arbetsförhållandena? Det kartlades med 24 detaljerade frågor. Arbetet ledde till att 52 kvinnor fick högre lön. Det kostade arbetsgivaren 1,1 miljoner kronor på årsbasis.

En av dem som fått en höjning är stabshandläggarenEva Parissay. Hennes relativt låga lön, 27 600 kronor, berodde på att hon började som enhetssekretare. I hennes grupp fanns en man som tjänade 20 000 kronor mer.

– I takt med att jag fick mer självständiga arbetsuppgifter och ansvar har löneskillnaderna känts mer och mer orättvisa, säger Eva Parissay.

I ett första steg fick hon en höjning med 2 900 kronor utanför den ordinarie revisionen. Totalt kan hon räkna med att få sin lön höjd med omkring 10 000 kronor de närmaste åren, enligt Mitte Andåker Berg.

Likvärdigt arbete - så kollar du

TÄNK PÅ: Vad som krävs för att utföra arbetet. Bortse från vilka personer som gör jobbet just nu.

BESVARA FRÅGORNA: Hur stora kunskaper och färdigheter krävs? Hur mycket ansvarstagande? Hur krävande är arbetsförhållandena?

ANVÄND: Ett poängsystem för att besvara frågorna. Arbeten som får lika många poäng är likvärdiga.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA