Så möter du ökade krav i ett pressat arbetsliv

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2013-10-01

I min förra spalt gav jag tips om hur du skulle kunna överträffa din chefs förväntningar. Några har reagerat på innehållet utifrån en redan mycket pressad arbetssituation. Därför vänder jag mig nu särskilt till alla dem som känner igen sig i detta.

Av:  Gert Ohlin

En pressad arbetssituation kännetecknas oftast av mer eller mindre konstant hög stress. Du har så mycket att göra att arbetsdagen inte räcker till och du upplever att du halkar efter i arbetet. Kanske känns det som att du inte gör jobbet så bra som du borde och antagligen har du svårt att koppla av efter arbetsdagens slut.

En sådan pressad arbetssituation är inte hållbar i längden. Därför måste du agera för att inte skada din hälsa.

Här är några exempel på vad du kan göra i en sådan situation:

sSätt dig ned tillsammans med din chef och redovisa, utan omskrivningar, hur du har det – samtidigt som du ber om hjälp med en prioritering. Vad ska du välja bort? Du kan bara göra ditt allra bästa och när det inte räcker måste ni hjälpas åt att prioritera bland arbetsuppgifterna.

  • Sätt upp ett rimligt mål för varje arbetsdag eller arbetsvecka. Detta är viktigt när du känner dig pressad – du har då ett stort behov av att få känna dig nöjd med dig själv.
  • Utmana dig själv. Undersök om du kan utföra ditt arbete lite annorlunda. Våga lämna det invanda mönstret. Jag vet att just det här kan vara svårt under stor press, men samtidigt kan nyckeln till en lugnare arbetssituation finnas där. Att bara »springa fortare« fungerar mycket sällan.
  • Fundera på om du också behöver agera tillsammans med andra för att förändra situationen. Strukturella problem försvinner inte med individuella lösningar. Prata till exempel med ditt fackliga ombud för att se om ni tillsammans kan påverka arbetets förutsättningar.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA