Sju kännetecken på en dynamisk arbetsmiljö

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2012-11-27

Arbetsglädje och kreativitet är avgörande för hur vi mår på jobbet.

Av:  Gert Ohlin

Under vårt yrkesliv tillbringar vi mycket tid på våra arbetsplatser. Så mycket tid att den har stor betydelse för både vår livskvalitet och vår hälsa, såväl under som efter vårt arbetsliv.

Därför är det helt avgörande att vi jobbar i bästa tänkbara arbetsmiljö. Arbetsmiljöansvaret faller naturligtvis tyngst på arbetsgivaren, men även vi som medarbetare har ett ansvar för både vår egen och våra kollegers arbetsmiljö.

Jag använder ofta begreppet »den dynamiska arbetsmiljön« om en arbetsmiljö som främjar arbetsglädje och kreativitet.

Det som främst kännetecknar en sådan arbetsmiljö är sju faktorer:

  • Tillit– känslomässig trygghet i alla relationer på arbetsplatsen.
  • Humor– lättsam och otvungen stämning.
  • Frihet– självständighet, delaktighet och påverkansmöjligheter.
  • Engagemang– allas engagemang för uppdrag och mål.
  • Idéklimat– en positiv miljö där idéer och förslag tas tillvara.
  • Debattklimat– högt i tak och respekt för allas synpunkter.
  • Konfliktklimat – inget sopas under mattan, konflikter hanteras direkt när de uppstår.

Hur många av dessa sju kännetecknen på en dynamisk arbetsmiljö tycker du kännetecknar din egen arbetsmiljö i dag? Du som kan bocka av samtliga kännetecken är bara att gratulera – då är jag övertygad om att du upplever både stor arbetsglädje och kreativitet i ditt arbete.

Om du inte är lika lyckligt lottad rekommenderar jag att du tar initiativ till en diskussion med din chef och dina kolleger på nästa arbetsplatsträff kring hur ni kan förbättra dynamiken i arbetsmiljön. För varför ska du och dina kolleger nöja er med mindre?

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA