Ska jag söka jobbet trots att jag inte har de formella meriterna?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-06-17
Jag vill söka ett jobb som jag inte har de formella meriterna för, men som jag är övertygad att jag skulle passa perfekt för. Handen på hjärtat, är det någon idé – jag är säker på att det finns en stor mängd sökande som uppfyller och överträffar deras meritkrav? Hur ska jag i så fall gå till väga?

Behåll ditt självförtroende. Det är härligt att du är övertygad om att du skulle vara perfekt för jobbet.

Nästa steg är att rådfråga någon vän eller bekant som i dag har ett liknande arbete. Sådana personer är ofta de bästa karriärcoacherna, då de har aktuell kunskap om vad som krävs för att klara av det jobb som du är intresserad av. Alltför många underskattar vikten av sådan information och missar då både små och stora detaljer som kan vara viktiga för att förstärka sitt budskap.

Därefter ringer du till arbetsgivaren och/eller de fackligt förtroendevalda på arbetsplatsen och ställer ett par väl valda frågor. För att vara så effektiv som möjligt i din jobbsökning tycker jag att du kan fråga arbetsgivaren hur de ser på din erfarenhet kontra din avsaknad av formella meriter. Innan du ställer denna fråga är det dock viktigt att du fått fram dina erfarenheter i samtalet. Här kommer också informationen från dina bekanta väl till pass.

Du måste alltså förbereda dig innan samtalet med arbetsgivaren. Se till att du ledigt kan formulera några korta meningar om dina erfarenheter, förmågor och tidigare arbetsplatser – samt några väl valda frågor.

Förhoppningsvis ger arbetsgivarna dig ärliga svar på hur stora dina chanser är, då de inte borde vilja väcka falska förhoppningar. Om svaret är negativt så får du ta en rejäl funderare. Skall du söka ändå? Jag är tveksam. Varför lägga tid på något som

inte kommer att ge resultat? Om arbetsgivaren däremot svarar jakande så är det bara att sätta igång att förpacka dina erfarenheter, förmågor och arbetsuppgifter så väl som möjligt i ett välskrivet och genomtänkt brev och cv.   

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.