Undvik att vara samvete för hela världen

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2012-09-04

Jag vill ge uttryck för min beundran för alla som arbetar med myndighetsutövning. Och samtidigt uppmana dig som gör det att försöka undvika att låta jobbet gå ut över din nattsömn.

Av:  Gert Ohlin

Att alla yrken och funktioner har sina för- och nackdelar, har jag genom åren kunnat konstatera. Få har förmånen att ha ett arbete som inte har några negativa sidor. I min roll som konsult och rådgivare i arbets- och ledarskapsrelaterade frågor har jag genom åren kommit i kontakt med en mängd olika arbetsplatser, vilket gör att jag anser mig ha en god bild av arbetslivet.

Enligt min mening är det få som lever under så stora krav, i kombination med en mängd – ständigt förändrade – begränsningar i form av regelverk och instruktioner, som de som arbetar med myndighetsutövning. Den svenska statsförvaltningen är känd för sin höga kvalitet och främsta orsaken till det är alla de kompetenta, pålästa och omutliga medarbetare som utför arbetet.

Men det finns en baksida även av detta. Det kan lätt uppstå situationer där den som arbetar med myndighetsutövning upplever att kraven i arbetet krockar med de egna känslorna och empatin med de berörda, och mår dåligt av de beslut hon eller han tvingas ta under arbetsdagen. Även den som har andra uppgifter inom det offentliga kan ibland känna sig tvungen att följa regler och förordningar som går på tvärs med den egna uppfattningen om vad som är den bästa lösningen.

Bär inte de känslorna själv. Så fort du upplever att du mår dåligt är det viktigt att ta upp det med någon kollega eller med din chef. Gör detta innan du går hem för dagen, så slipper du att riskera din nattsömn. Du har ju bara gjort din plikt och följt de regelverk och lagar du har att rätta dig efter. Ta inte på dig rollen att bli samvete för hela världen.

Gert Ohlin,

konsult och arbetsplatsutvecklare.

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA