Annons:

folkhälsa/sjukvård/sociala frågor

Ämne:folkhälsa/sjukvård/sociala frågor
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om folkhälsa/sjukvård/sociala frågor. Du kan även följa vad Publikt skriver om folkhälsa/sjukvård/sociala frågor genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
KriminalvårdenNyhetSamhället ger inte tillräckligt stöd till barn vars föräldrar sitter i fängelse eller på annan grund är frihetsberövade. Det konstaterar Socialstyrelsen efter en kartläggning.
rehabiliteringNyhetFörslaget till ny föreskrift för anpassning och rehabilitering i arbetslivet borde slängas i papperskorgen, enligt TCO. De nya reglerna skulle innebära en väsentlig försämring och minskar arbetsgivarens ansvar, hävdar organisationen.
SocialförsäkringarNyhetEn statlig utredning föreslår en klarare koppling mellan hälso- och sjukvården å ena sidan och sjukförsäkringen å den andra. Utredningen föreslår ett statsbidrag på två miljarder kronor årligen för att stimulera ett mer aktivt arbete från sjukvården.
ArbetsmiljöNyhetVilka rehabiliteringsinsatser en arbetsgivare sätter in för sina sjukskrivna medarbetare beror på vem som är sjuk. Kvinnor får insatser oftare än män och högutbildade oftare än lågutbildade, visar en studie från Linköpings universitet.
HÄLSANyhetFör första gången på sex år minskar sjukfrånvaron i staten. Men sjuktalen behöver sänkas snabbt de kommande tre åren för att nå regeringens mål, enligt en rapport från Statskontoret.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen tar hjälp av parterna för att gemensamt skapa friskare arbetsplatser och minskad sjukfrånvaro. I ett nytt projekt ska parterna och regeringen mötas i regelbundna träffar.
FolkhälsaNyhetSocialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell har valts till ordförande för OECDs hälsokommitté. Hon blir därmed den andra svenska ordföranden bland OECDs kommittéer.
e-hälsomyndighetenNyhetE-hälsomyndigheten behöver nyrekrytera ett stort antal medarbetare i samband med omlokaliseringen till Kalmar. Myndighetens generaldirektör Torsten Håkansta är en av dem som inte flyttar med.
SjukskrivningarNyhet2015 var sjukfrånvaron inom staten 3,8 procent. Det är en ökning med knappt sex procent sedan året innan. Det är bland kvinnliga anställda och långtidssjukskrivna ökningen är störst.
VårbudgetenNyhetI dag fick anställda på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, besked om att det pågående uppsägningsprocessen avbryts. ”Det var överraskande men glädjande besked”, säger Maria Carneland, ordförande för ST inom IVO.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetEtt trettiotal personer hotas av uppsägning på Inspektionen för vård och omsorg, IVO. ”Det är jätteoroligt på myndigheten”, säger Maria Carneland, avdelningsordförande för ST inom IVO.
FolkhälsaNyhetFolkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har anmälts till Justitieombudsmannen, JO. I anmälan anklagas han för jäv och otillbörlig bisyssla på grund av sitt uppdrag i styrelsen för ATG, rapporterar Ekot.
EUNyhetFamiljer med en ensamstående förälder och familjer med tre eller flera barn löper stor risk för fattigdom och utanförskap i Europa. Det visar en rapport från EU-organet Eurofund.
Prenumerera på