Utredare ska granska kvaliteten i barn- och ungdomsvård

UNGDOMSVÅRD2021-10-07

Regeringen uppdrar till den särskilda utredaren Carina Ohlsson att ta fram förslag på hur kvaliteten i vården kan öka när barn och unga placeras utanför det egna hemmet, i HVB, stödboende och Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem.

Under förra året placerades 27 300 barn och unga för vård utanför det egna hemmet. Vanligast var placering i familjehem, följt av hem för vård eller boende, HVB.

Utredaren, riksdagsledamoten Carina Ohlsson, ska granska kvaliteten i HVB, stödboende och Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem. Syftet är att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet alltid ska garanteras trygghet, säkerhet och en i övrigt god vård, skriver regeringen.

”Det vilar ett stort ansvar på samhället när barn och unga placeras i vård utanför det egna hemmet. Vården måste vara trygg, säker och av god kvalitet. Trots det vet vi att det förekommer allvarliga brister. Därför tillsätter vi nu en bred utredning för att förbättra kvaliteten vid placeringar”, konstaterar socialminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet pekar på att tillsynen från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visat att det förekommer att barn och unga utsätts för våld, kränkningar och övergrepp av både medboende och personal. Det finns också enligt myndigheten brister i kommunernas handläggning av ärenden som rör barn i samhällets vård, i hela kedjan från utredning till uppföljning efter avslutad placering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA