Utredare ska granska kvaliteten i barn- och ungdomsvård

UNGDOMSVÅRD2021-10-07
Regeringen uppdrar till den särskilda utredaren Carina Ohlsson att ta fram förslag på hur kvaliteten i vården kan öka när barn och unga placeras utanför det egna hemmet, i HVB, stödboende och Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem.

Under förra året placerades 27 300 barn och unga för vård utanför det egna hemmet. Vanligast var placering i familjehem, följt av hem för vård eller boende, HVB.

Utredaren, riksdagsledamoten Carina Ohlsson, ska granska kvaliteten i HVB, stödboende och Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem. Syftet är att säkerställa att barn och unga som placeras utanför det egna hemmet alltid ska garanteras trygghet, säkerhet och en i övrigt god vård, skriver regeringen.

”Det vilar ett stort ansvar på samhället när barn och unga placeras i vård utanför det egna hemmet. Vården måste vara trygg, säker och av god kvalitet. Trots det vet vi att det förekommer allvarliga brister. Därför tillsätter vi nu en bred utredning för att förbättra kvaliteten vid placeringar”, konstaterar socialminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet pekar på att tillsynen från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visat att det förekommer att barn och unga utsätts för våld, kränkningar och övergrepp av både medboende och personal. Det finns också enligt myndigheten brister i kommunernas handläggning av ärenden som rör barn i samhällets vård, i hela kedjan från utredning till uppföljning efter avslutad placering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.