Vård av flickor ska granskas

SIS2021-04-12
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, får regeringens uppdrag att närmare granska Statens institutionsstyrelses ungdomshem för flickor som vårdas enligt lagen om vård av unga, LVU.

Regeringen har fattat sitt beslut mot bakgrund av de brister som nyligen uppmärksammats inom Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem. I ett pressmeddelande skriver regeringen att tryggheten för placerade barn och unga, i synnerhet unga flickor, behöver stärkas. Den statliga tillsynen är ett viktigt verktyg för att säkerställa att barn och unga får den vård och omsorg som de har rätt till. Tillsynen ska genomföras från 1 maj 2021 till 1 maj 2022.

IVOs uppdrag omfattar att följa upp och analysera redan vidtagna åtgärder, samt granska utfallet av de tidigare anmälningar som gjorts av missförhållanden på vissa ungdomshem. Analysen ska fokusera på de unga flickornas delaktighet, säkerhet, trygghet och stöd samt personalens och verksamhetsansvarigas kompetens, skriver regeringen.

Användningen av den särskilda befogenheten avskiljning ska särskilt belysas, och eventuella skillnader i hur institutionerna använder det ska analyseras. Granskningen av hur avskiljning tillämpas ska uppmärksamma eventuella skillnader i användningen utifrån flickornas ålder samt eventuella funktionsnedsättningar.

Regeringen anslår en miljon kronor till IVO under 2021 för att fullgöra uppdraget. Senast 31 december 2022 ska myndigheten lämna en samlad redovisning av uppdraget till socialdepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.