Vård av flickor ska granskas

SIS2021-04-12

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, får regeringens uppdrag att närmare granska Statens institutionsstyrelses ungdomshem för flickor som vårdas enligt lagen om vård av unga, LVU.

Regeringen har fattat sitt beslut mot bakgrund av de brister som nyligen uppmärksammats inom Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem. I ett pressmeddelande skriver regeringen att tryggheten för placerade barn och unga, i synnerhet unga flickor, behöver stärkas. Den statliga tillsynen är ett viktigt verktyg för att säkerställa att barn och unga får den vård och omsorg som de har rätt till. Tillsynen ska genomföras från 1 maj 2021 till 1 maj 2022.

IVOs uppdrag omfattar att följa upp och analysera redan vidtagna åtgärder, samt granska utfallet av de tidigare anmälningar som gjorts av missförhållanden på vissa ungdomshem. Analysen ska fokusera på de unga flickornas delaktighet, säkerhet, trygghet och stöd samt personalens och verksamhetsansvarigas kompetens, skriver regeringen.

Användningen av den särskilda befogenheten avskiljning ska särskilt belysas, och eventuella skillnader i hur institutionerna använder det ska analyseras. Granskningen av hur avskiljning tillämpas ska uppmärksamma eventuella skillnader i användningen utifrån flickornas ålder samt eventuella funktionsnedsättningar.

Regeringen anslår en miljon kronor till IVO under 2021 för att fullgöra uppdraget. Senast 31 december 2022 ska myndigheten lämna en samlad redovisning av uppdraget till socialdepartementet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA