Nytt register över ungdomshem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2021-03-10
Regeringen vill ha ett nationellt register över institutioner för vård av barn och unga. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, får fyra miljoner kronor för att inrätta registret. Beslutet är en reaktion på uppmärksammade missförhållanden.

Regeringen uppdrar till IVO att upprätta ett nationellt register över HVB, stödboenden för barn och unga samt Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem. Syftet är att underlätta för kommunerna att granska en verksamhet innan placering, för att exempelvis undvika att barn och unga placeras där det tidigare framkommit missförhållanden.

”Tryggheten för placerade barn och unga är en prioriterad fråga för regeringen. Det är mot bakgrund av de brister som uppmärksammats inom den sociala barn- och ungdomsvården som IVO får detta uppdrag. Vår förhoppning är att ett sådant register ska bidra till att kommunerna inte placerar barn och unga där det framkommit brister i verksamheten”, kommenterar socialminister Lena Hallengren, S, uppdraget i ett pressmeddelande.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, välkomnar regeringens beslut om ett nationellt register. Det ger kommuner bättre förutsättningar att säkerställa vård och omsorg för placerade barn, skriver SKR i ett pressmeddelande.

”Det är viktigt att brister på HVB-hem kan upptäckas tidigt och åtgärdas omedelbart. Genom vårdgivarregister får kommunerna bättre överblick och kontroll över verksamheterna och på så sätt kan också kvaliteten höjas”, kommenterar ordföranden för SKRs beredning för socialtjänst och individomsorg, Arion Chryssafis, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.