Bild: Daniel Werner

Ungdomshem stänger efter bristande säkerhet

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2020-12-07

I oktober stängdes en av ungdomshemmet Björkbackens avdelningar efter återkommande kritik om allvarliga missförhållanden. Nu stängs hela ungdomshemmet tillfälligt, med anledning av att Statens institutionsstyrelse inte kan garantera säkerheten.

Efter uppgifter om kränkande behandling, provokationer och övervåld från personal stängdes en av ungdomshemmet Björkbackens avdelningar i slutet av oktober i år. Ungdomshemmet tar emot flickor i åldrarna 12 till 16 år som tvångsomhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Nu väljer Statens institutionsstyrelse att tillfälligt helt stänga Björkbacken. I ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att ordning, säkerhet och ungdomarnas trygghet inte kan upprätthållas på ett betryggande sätt.

Kritiken mot missförhållanden på ungdomshemmet har varit massiv och pågått länge. Bara i år har ett femtontal anmälningar inkommit till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Flera av dem från personer som arbetat på Björkbacken. I samband med att avdelningen stängdes tog Johan Feldtmann, ny tillförordnad institutionschef, över ledarskapet.

”Det har förekommit missförhållanden, men det har gjorts stora insatser för att komma tillrätta med dem. Mitt uppdrag är att stabilisera verksamheten och se till att ungdomarna får en bra vård”, sa han till Publikt i slutet av oktober.

Beslutet att stänga ungdomshemmet gäller tills vidare. Senast 15 januari ska myndigheten göra en bedömning av när institutionen återigen kan öppna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA