Bild: Daniel Werner

Ungdomshem stänger efter bristande säkerhet

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2020-12-07
I oktober stängdes en av ungdomshemmet Björkbackens avdelningar efter återkommande kritik om allvarliga missförhållanden. Nu stängs hela ungdomshemmet tillfälligt, med anledning av att Statens institutionsstyrelse inte kan garantera säkerheten.

Efter uppgifter om kränkande behandling, provokationer och övervåld från personal stängdes en av ungdomshemmet Björkbackens avdelningar i slutet av oktober i år. Ungdomshemmet tar emot flickor i åldrarna 12 till 16 år som tvångsomhändertagits enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Nu väljer Statens institutionsstyrelse att tillfälligt helt stänga Björkbacken. I ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att ordning, säkerhet och ungdomarnas trygghet inte kan upprätthållas på ett betryggande sätt.

Kritiken mot missförhållanden på ungdomshemmet har varit massiv och pågått länge. Bara i år har ett femtontal anmälningar inkommit till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Flera av dem från personer som arbetat på Björkbacken. I samband med att avdelningen stängdes tog Johan Feldtmann, ny tillförordnad institutionschef, över ledarskapet.

”Det har förekommit missförhållanden, men det har gjorts stora insatser för att komma tillrätta med dem. Mitt uppdrag är att stabilisera verksamheten och se till att ungdomarna får en bra vård”, sa han till Publikt i slutet av oktober.

Beslutet att stänga ungdomshemmet gäller tills vidare. Senast 15 januari ska myndigheten göra en bedömning av när institutionen återigen kan öppna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.