Personal misshandlad på SiS-hem

SIS2021-01-19
En lärare på ungdomshemmet Nereby blev förra veckan nedslagen med ett tillhygge av en 16-årig intagen. Kvinnan arbetade ensam vid tillfället. Hon vårdas fortfarande på sjukhus för skallskador, skriver Sekotidningen.

Händelsen vid Nereby, som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, utreds nu av polisen som ett misstänkt mordförsök, rapporterar Sekotidningen. Den 16-årige gärningsmannen har erkänt och har häktats av tingsrätten.

Liknande händelser ska enligt tidningen ha inträffat vid två andra SiS-hem den senaste tiden. Vid båda tillfällena blev anställda misshandlade av intagna ungdomar, sparkade i huvudet och skadade, dock inte lika allvarligt som i Nereby. Enligt Sekotidningen var de enskilda anställda även vid dessa misshandelssituationer ensamma med ungdomarna.

”Varje dag hamnar personalen i situationer där de är ensamma med ungdomar och missbrukare. Vi är för få. Vi behöver mer resurser till personal och bättre verktyg för att göra riskbedömningar”, säger Frida Strandberg Landin, ordförande för Seko vid SiS till tidningen.

I ett internt uttalande som spritts inom myndigheten skriver generaldirektören Eva Åbjörnsson Hollmark att SiS sedan en tid har säkerheten i fokus, vilket man inte haft tidigare. Hon medger också att myndigheten har en del kvar att göra, men hävdar att man är på rätt väg, skriver Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.