Personal misshandlad på SiS-hem

SIS2021-01-19

En lärare på ungdomshemmet Nereby blev förra veckan nedslagen med ett tillhygge av en 16-årig intagen. Kvinnan arbetade ensam vid tillfället. Hon vårdas fortfarande på sjukhus för skallskador, skriver Sekotidningen.

Händelsen vid Nereby, som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, utreds nu av polisen som ett misstänkt mordförsök, rapporterar Sekotidningen. Den 16-årige gärningsmannen har erkänt och har häktats av tingsrätten.

Liknande händelser ska enligt tidningen ha inträffat vid två andra SiS-hem den senaste tiden. Vid båda tillfällena blev anställda misshandlade av intagna ungdomar, sparkade i huvudet och skadade, dock inte lika allvarligt som i Nereby. Enligt Sekotidningen var de enskilda anställda även vid dessa misshandelssituationer ensamma med ungdomarna.

”Varje dag hamnar personalen i situationer där de är ensamma med ungdomar och missbrukare. Vi är för få. Vi behöver mer resurser till personal och bättre verktyg för att göra riskbedömningar”, säger Frida Strandberg Landin, ordförande för Seko vid SiS till tidningen.

I ett internt uttalande som spritts inom myndigheten skriver generaldirektören Eva Åbjörnsson Hollmark att SiS sedan en tid har säkerheten i fokus, vilket man inte haft tidigare. Hon medger också att myndigheten har en del kvar att göra, men hävdar att man är på rätt väg, skriver Sekotidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA