Ungdomsvården ska utredas i grunden

SIS2021-01-21

Regeringen vill göra en djupgående utredning av den slutna ungdomsvården. En trygg och säker vårdmiljö med hög kvalitet ska säkerställas och vårdtiderna motsvara brottslighetens allvar, enligt ett pressmeddelande.

Den slutna ungdoms­vården ska vara en tillräckligt kraftfull reaktion från samhällets sida även vid mycket allvarlig brotts­lighet. Det var regeringens budskap i samband med en pressträff med justitieminister Morgan Johansson, S, och Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling på onsdagen. Det innebär att vård­tiderna ska motsvara brotts­lighetens allvar. Dessutom vill regeringen se över möjlig­heterna till kraftfulla stöd- och kontroll­åtgärder efter frigiv­ningen från ungdoms­hemmet.

Därför kommer en särskild utredare att få i uppdrag att se över vårdtider, kvalitet och säkerhet i vården och utslussning för den unge som friges från ungdomshemmet. Syftet är bland annat att andelen återfall ska minska. Enligt regeringen saknas i dag tillräckligt goda uppföljande insatser. Utredningen ska också se över den straffrättsliga regleringen om sluten ungdomsvård.

Regeringens mål är att miljön på de särskilda ungdomshemmen ska vara trygg och säker för såväl ungdomar som personal. Fritagningar och avvikelser ska inte förekomma. Utöver resursförstärkningar och förbättrat säkerhetsarbete ska utredningen föreslå ett nytt regelverk om så kallade särskilda befogenheter. Det rör exempelvis tillgången till mobiltelefoner.

Utredningen ska också undersöka möjligheterna att införa ett system motsvarande Kriminalvårdens insatser efter frigivning från fängelse, med kraftfulla kontroll-och stödåtgärder. Utredningen ska också överväga vilken myndighet som i så fall ska ansvara för de insatserna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA