Fler rymmer från SiS institutioner

SIS2021-01-18
Antalet rymningar från Statens institutionsstyrelses ungdomshem ökade kraftigt under förra året, skriver Dagens Juridik. Under 2020 skedde 26 rymningar, jämfört med 11 året innan.

Under 2020 har flera uppmärksammade rymningar skett från den slutna ungdomsvården i Statens institutionsstyrelse, SiS, regi. Den statistik som nu redovisas av Dagens Juridik visar att antalet rymningar från de statliga slutna ungdomshemmen har ökat från 11 till 26 mellan 2019 och 2020.

Petter Wåhlberg, tillförordnad avdelningsdirektör på SiS, säger till Dagens Juridik att myndigheten ser allvarligt på det ökade antalet avvikningar från den slutna ungdomsvården. Enligt Petter Wåhlberg har myndigheten därför intensifierat sitt säkerhetsarbete:

”Avvikningar ska inte ske. En förutsättning för att ungdomar ska få den vård och behandling de har rätt till är att de är på plats. Vi har under förra året påbörjat ett omfattande arbete för att förstärka säkerheten i hela organisationen. Vi ska ha en bra arbetsmiljö och skydda ungdomarna och klienterna när de är hos oss. Vi ska också skydda medborgarna i samhället och rustar därför myndigheten. En del av bakgrunden till det omfattande säkerhetsarbetet är att vi sett det höga antalet avvikningar”, säger Petter Wåhlberg till tidningen.

Under 2020 har SiS satsat drygt sju miljoner kronor på säkerhetshöjande åtgärder. Enligt Petter Wåhlberg handlar det bland annat om förstärkt skalskydd, modernare kameror, säkrare klientrumsdörrar, komplettering av lås- och passagesystem. I planerna framåt finns säkerhetsklassning av ungdomshemmen, bättre staket samt bättre underrättelsearbete och riskbedömningar, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Brottslighet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.