SiS ska säkerhetsklassa ungdomshem

SIS2020-10-15

Nu ska Statens institutionsstyrelse, SiS, införa olika säkerhetsklasser bland de särskilda ungdomshemmen, enligt ett uppdrag från regeringen. Myndigheten ska också säkerställa att de anställda har en bra och säker arbetsmiljö.

Regeringen ger SiS i uppdrag att utreda och införa olika säkerhetsklassning av myndighetens särskilda ungdomshem där dömda högriskungdomar placeras. Syftet är enligt ett pressmeddelande att SiS bättre ska kunna anpassa såväl säkerhet som vård efter individens behov, samt kunna säkerställa en bra och säker arbetsmiljö för myndighetens personal. I uppdraget ingår också att identifiera vilka avdelningar som har behov av stärkt säkerhet och vidta säkerhetshöjande åtgärder vid dessa.

Ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård har gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet, till exempel mord, dråp, grov misshandel, rån, våldtäkt och grovt narkotikabrott. Ofta tillhör de olika kriminella nätverk. De sitter enligt dagens regler av sina domar på speciella avdelningar på vissa ungdomshem.

”Den grova brottsligheten kryper längre ner i åldrarna och våldskapitalet ökar bland ungdomarna på statens ungdomshem. Att stärka säkerheten är därför en högt prioriterad fråga för regeringen. Det är viktigt för att skapa en trygg, effektiv och säker miljö för både ungdomar och anställda”, konstaterar socialminister Lena Hallengren, S, i pressmeddelandet.

Samtidigt får SiS i uppdrag att redovisa hur och i vilken utsträckning myndigheten använder den särskilda befogenheten att begränsa rätten att använda elektroniska kommunikationstjänster, till exempel mobiltelefon, inom ungdomsvården. Myndigheten ska också redovisa hur de använder sig av elektronisk övervakning, till exempel elektronisk fotboja, vid vistelse utomhus av de ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. Resultatet förväntar sig regeringen ska redovisas i samband med SiS årsredovisning, som normalt överlämnas i februari.

Uppdraget gällande en ny säkerhetsklassning ska redovisas senast 19 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA