SiS ska säkerhetsklassa ungdomshem

SIS2020-10-15
Nu ska Statens institutionsstyrelse, SiS, införa olika säkerhetsklasser bland de särskilda ungdomshemmen, enligt ett uppdrag från regeringen. Myndigheten ska också säkerställa att de anställda har en bra och säker arbetsmiljö.

Regeringen ger SiS i uppdrag att utreda och införa olika säkerhetsklassning av myndighetens särskilda ungdomshem där dömda högriskungdomar placeras. Syftet är enligt ett pressmeddelande att SiS bättre ska kunna anpassa såväl säkerhet som vård efter individens behov, samt kunna säkerställa en bra och säker arbetsmiljö för myndighetens personal. I uppdraget ingår också att identifiera vilka avdelningar som har behov av stärkt säkerhet och vidta säkerhetshöjande åtgärder vid dessa.

Ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård har gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet, till exempel mord, dråp, grov misshandel, rån, våldtäkt och grovt narkotikabrott. Ofta tillhör de olika kriminella nätverk. De sitter enligt dagens regler av sina domar på speciella avdelningar på vissa ungdomshem. 

”Den grova brottsligheten kryper längre ner i åldrarna och våldskapitalet ökar bland ungdomarna på statens ungdomshem. Att stärka säkerheten är därför en högt prioriterad fråga för regeringen. Det är viktigt för att skapa en trygg, effektiv och säker miljö för både ungdomar och anställda”, konstaterar socialminister Lena Hallengren, S, i pressmeddelandet.

Samtidigt får SiS i uppdrag att redovisa hur och i vilken utsträckning myndigheten använder den särskilda befogenheten att begränsa rätten att använda elektroniska kommunikationstjänster, till exempel mobiltelefon, inom ungdomsvården. Myndigheten ska också redovisa hur de använder sig av elektronisk övervakning, till exempel elektronisk fotboja, vid vistelse utomhus av de ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. Resultatet förväntar sig regeringen ska redovisas i samband med SiS årsredovisning, som normalt överlämnas i februari.

Uppdraget gällande en ny säkerhetsklassning ska redovisas senast 19 mars.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.