Myndighetens generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark föreslår att en ny central säkerhetsavdelning ska upprättas på huvudkontoret i Stockholm. Varje ungdomshem ska i sin tur ha en säkerhetsansvarig som ska sköta det operativa arbetet.
Bild: Erik Ignerus
Myndighetens generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark föreslår att en ny central säkerhetsavdelning ska upprättas på huvudkontoret i Stockholm. Varje ungdomshem ska i sin tur ha en säkerhetsansvarig som ska sköta det operativa arbetet.

SiS inrättar säkerhetsorganisation

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2020-08-27

Lokala säkerhetsansvariga samt en nyinrättad säkerhetsavdelning på huvudkontoret ska öka tryggheten inom Statens institutionsstyrelse, SiS. Enligt en rapport finns det inom organisationen starkt stöd för ett förbättrat säkerhetsarbete.

Beskedet om att ledningen inom Statens institutionsstyrelse, SiS, vill inrätta en säkerhetsavdelning kommer en vecka efter den uppmärksammade väpnade fritagningen av två intagna från Råby ungdomshem, som Publikt tidigare har skrivit om.

Myndighetens generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark har nu tagit ett inriktningsbeslut om att en ny central säkerhetsavdelning ska inrättas på huvudkontoret i Stockholm. Till den ska man rekrytera en säkerhetsdirektör och en säkerhetschef, enligt ett pressmeddelande.

Varje ungdoms- och LVM-hem ska i sin tur ha en säkerhetsansvarig som ska sköta det operativa arbetet kring säkerheten.

”Den organisationsform som nu föreslås är tydlig och bedöms vara den organisation som bäst möter de utmaningar och behov som SiS har avseende säkerhetsarbete”, säger Helena Müller, projektledare för SiS säkerhetsprojekt i pressmeddelandet.

I projektet, som enligt rapporten har haft en ”snäv tidsplan” och varit begränsat med tanke på coronapandemin, har representanter från samtliga enheter och institutioner inom myndigheten intervjuats.

”Alla intervjuade ger med varierande tonvikt uttryck för att myndigheten har ett stort behov av att utveckla och förbättra arbete inom säkerhetsområdet. Alla är positiva till införande av en säkerhetsorganisation”, skriver man i rapporten.

Enligt rapporten har SiS också studerat hur bland annat Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården har organiserat sig när det gäller säkerheten.

Organisationsförändringen ska nu förhandlas med facket, enligt pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA