Sjukfrånvaron i staten ökade under pandemiåret

SJUKFRÅNVARO2021-05-12
Sjukfrånvaron i staten ökade något under förra året efter flera år av nedgång, visar en ny rapport från Statskontoret. Ökningen syns framför allt på arbetsplatser där det varit svårare att jobba på distans.

Efter att ha minskat tre år i rad vände sjukfrånvaron på de statliga myndigheterna svagt uppåt under 2020. Den totala sjukfrånvaron var förra året 3,9 procent av den tillgängliga arbetstiden, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med 2019.

Bland de statsanställda männen ökade sjukfrånvaron med 0,4 procentenheter, medan den minskade med 0,1 procentenheter bland kvinnorna.

I rapporten, som släpptes under onsdagen, konstaterar Statskontoret att ökningen är relativt liten, men ändå bryter trenden från de senaste åren.

Myndigheten noterar i sin analys att sjukfrånvaron framför allt har ökat på de myndigheter där det varit svårare för anställda att arbeta på distans, exempelvis Polismyndigheten och Kriminalvården.

Bland de större myndigheterna är det precis som förra året Statens institutionsstyrelse som med sina 7,8 procent har den högsta sjukfrånvaron. Därefter följer Kriminalvården, där sjukfrånvaron ökade rejält jämfört med 2019 och landade på 7,7 procent.

Myndigheten för kulturanalys, som bara har omkring tio anställda, stod för den största ökningen av samtliga myndigheter och hade med sina 8,8 procent högst sjukfrånvaro av alla. 2019 låg sjukfrånvaron på myndigheten under genomsnittet, på 2,2 procent.

Den största minskningen av sjukfrånvaron stod Överklagandenämnden för studiestöd för. 2019 låg myndigheten på 8,1 procent, 2020 var samma siffra 3,9 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.