Statsanställda kvinnors sjukfrånvaro den lägsta på fem år

SJUKFRÅNVARO2022-05-13
Den totala sjukfrånvaron på statliga arbetsplatser var 3,6 procent 2021 – en minskning med 0,3 procentenheter jämfört med 2020. Sjukfrånvaron bland kvinnor nådde den lägsta nivån på fem år, enligt en rapport från Arbetsgivarverket. Högst sjukfrånvaro bland myndigheter med fler än 50 årsarbetskrafter hade Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården.

Enligt Arbetsgivarverkets sammanställning av sjukfrånvaron inom staten minskade statsanställda kvinnors sjukfrånvaro från 4,9 procent 2020 till 4,5 procent 2021. Det är den lägsta nivån på fem år. Männens sjukfrånvaro minskade från 2,9 till 2,6 procent, vilket innebär att andelen är tillbaka på ungefär samma nivå som åren 2017–2019.

Den totala sjukfrånvaron har minskat något under 2021, medan andelen långtidssjukskrivningar har ökat, från 45,9 procent av alla sjukskrivningar 2020 till 48,9 procent av alla sjukskrivningar 2021.

Den totala sjukfrånvaron har minskat i alla åldersgrupper och inom alla verksamhetsområden.

Av alla myndigheter med fler än 50 årsarbetskrafter hade Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården högst sjukfrånvaro under 2021, 7,8 respektive 7,1 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.