13 miljarder nytt rekord i indrivning

KRONOFOGDEN2020-02-25

Under 2019 drev Kronofogden in nära 13 miljarder kronor, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2019. Det var 1,1 miljard kronor mer än 2018 och den högsta siffran någonsin.

Samtidigt som Kronofogden totalt drev in knappt 13 miljarder kronor under året, minskade antalet skuldsatta till mindre än fyra procent av befolkningen. Det är den lägsta andelen på nästan 30 år.

En viktig orsak till att antalet skuldsatta minskat är att rekordmånga beviljats skuldsanering och därmed fått en ny chans i livet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Genom effektivare arbetssätt får de sökande dessutom besked om skuldsanering allt snabbare.

Enligt årsredovisningen har Kronofogden under året deltagit i flera olika samverkansinsatser mot organiserad brottslighet, bland annat med Polisen i arbetet mot skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer och med Tullverket vid överraskningsräder på landets flygplatser.

”Våra befogenheter är långtgående och kompletterar de verktyg Polisen, Tullverket, Åklagarmyndigheten och andra myndigheter har. Vi kan utmäta kontanter och statussymboler som bilar, klockor och smycken på plats. Det gör att det kriminella livet blir besvärligt och det försvårar finansieringen av nya brott”, kommenterar rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg verksamheten i pressmeddelandet.

Under 2019 har myndigheten utökat verksamheten på sina kontor i Falun, Kalmar, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund, för att möta regeringens önskemål om ökad närvaro i hela landet. Totalt har Kronofogden rekryterat 66 medarbetare på dessa orter under 2019. Under året har myndigheten stängt sitt kontor i Täby i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA