16 myndigheter fick bakläxa

ARBETSRÄTT2014-01-21

Förra året fick nitton personer rätt när de överklagade tjänste­tillsättningar inom staten. Arbetsförmedlingen, Kriminal­vården och Skatteverket fick bakläxa i två fall vardera. Det visar statistik från Statens överklagandenämnd.

Om man överklagar en tjänstetillsättning i staten är det Statens över­klagande­nämnd som avgör ärendet.

Under 2013 fattade nämnden beslut i 1 384 ärenden. 19 personer fick rätt. 2012 var antalet positiva beslut 11, 2011 var de 12 och 2010 fick 21 personer rätt i nämnden.

Enligt Statens överklagandenämnd är det svårt att uttala sig om utvecklingen, eftersom antalet utlysta jobb varierar från år till år.

De flesta beslut som ger klaganden rätt handlar om att nämnden anser att den som klagat uppfyller annonsens krav bättre än den som fått jobbet. Ibland visar nämndens granskning också att den som fått jobbet inte uppfyller de krav som ställs.

En som fått bifall för sitt överklagande är Jonas Kullinger. Han var redan anställd på Arbetsförmedlingen när han sökte ett jobb som arbetsförmedlare på annan ort.

– Jag ville slippa pendla och jobba närmare där jag bodde, säger han.

Men han fick inte tjänsten och kalla­des inte ens till intervju.

– Det tyckte jag var konstigt med tanke på att jag är en meriterad arbetsförmedlare som svarade upp mot kraven i annonsen.

Han överklagade, och i maj gav Statens överklagandenämnd honom rätt. Då hade han dock börjat planera för att flytta hem till Västerås, och var inte längre intresserad av jobbet.

– När jag ringde upp för att säga att jag inte skulle göra anspråk på jobbet fick jag en tydlig signal om att det inte var självklart att jag skulle ha fått sitta på den ort som nämndes i annonsen. Jag fick inte något erkännande eller erbjudande om kompensation för att de gjort fel.

Däremot har Jonas Kullinger fått många ryggdunkningar av kolleger.

– Det är viktigt att känna till att det går att överklaga och få rätt. Sedan skulle man väl önska att det fanns en rutin för hur man hanterar folk som drabbats av ett felaktigt anställningsbeslut.

  

Jonas Kullinger.
Bild: Mats Erlandsson
Jonas Kullinger.

Myndigheter som fick bakläxa 2013  

  • Arbetsförmedlingen (2)
  • Försäkringskassan
  • Förvaltningsrätten i Linköping
  • Försvarsmakten
  • Jordbruksverket, Kriminalvården (2)
  • Livsmedelsverket, Läkemedelsverket
  • Länsstyrelsen i Blekinge län
  • Länsstyrelsen i Gotlands län
  • Länsstyrelsen i Västmanlands län
  • Migrationsverket
  • Polismyndigheten Dalarnas län
  • Rikspolisstyrelsen
  • Skatteverket (2)
  • Social­styrelsen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA