Annons:
Chefredaktören
Krönika
AVAlexander Armiento0 kommentarerTyck till!

Adjö ST Press - Nu kommer Publikt

Med det nya namnet Publikt vill vi föra tankarna till läsarnas uppdrag i publika sammanhang. Namnet passar också en publikation som försvarar offentlighet, öppenhet och insyn.

Bondeförbundet blev Centerpartiet. Televerket blev Telia.

Det finns gott om exempel på verksamheter som bytt namn för att möta en ny tid.

Till en början kan ett sådant namnbyte kännas ovant. En och annan medlem i Centern protesterade säkert vilt mot det nya partinamnet. Och många skakade definitivt på huvudet åt Telia, ett namn som ju inte tycktes betyda något alls.

Men namnbytet gjorde det möjligt för Centern att locka nya medlems- och väljargrupper och växa sig större. Och Telia fungerade bra för ett företag med planer på att expandera internationellt. I dag känns bägge namnen naturliga och självklara.

—•l•—

ST Press har inga planer på internationell expansion. Inte heller har vi ambitioner att vinna val – men däremot att vinna fler läsare och större genomslag. Därför har redaktionen och förbundets styrelse efter moget övervägande beslutat att byta namn på tidningen.

I din hand håller du nu därför det sista numret någonsin av ST Press. I slutet av januari får du en ny tidning i ny form – med namnet Publikt.

STs medlemstidning har bytt namn förr. Dess anor sträcker sig tillbaka i tiden till 1907: då kom det första numret av »Från den svenska statsförvaltningen«. 1945 döptes den om till Statstjänstemannen – lite mer lätthanterligt, kan tyckas.

När Statstjänstemannaförbundet 2004 bytte namn till Fackförbundet ST ville man att namnbytet skulle märkas också på medlemstidningen, som fick heta ST Press.

—•l•—

På redaktionen tar vi nu avsked av namnet ST Press utan någon större saknad.

Den tidning vi gör väcker intresse också utanför förbundets organisation – hos potentiella ST-medlemmar och bland journalister och beslutsfattare. Men många av dem har ännu ingen närmare bekantskap med Fackförbundet ST – och då är det svårt att av bokstäverna S och T förstå något av vad tidningen handlar om.

Med Publikt vill vi föra tankarna till det våra läsare har gemensamt: att de har ett publikt uppdrag och verkar i publika sammanhang. Namnet passar också för en publikation som vill försvara offentlighet, öppenhet och insyn. Som ägnar sig åt granskande journalistik och lyfter fram saker i ljuset.

Det blir också ett namn som är lättare att komma ihåg och lättare att skriva rätt. I dag får vi på redaktionen brev och mejl till ST-press, ST-pressen och till och med ST-tidningen. Men mest förvånade blev vi nog den gång en anställd på en konferensanläggning kallade vår grupp för »Sankt Press«.

—•l•—

När namnet Publikt presenterades för några veckor sedan var det inte oväntat några som till en början skakade på huvudet. Men framför allt fick vi många positiva reaktioner och lyckönskningar. Det stärkte oss i övertygelsen om att vi tänkt rätt. Och jag hoppas att de som skakade på huvudet så småningom kommer att vänja sig, precis som vi vant oss vid Telia.

Nu laddar vi på redaktionen inför det första numret i ny form och med nytt namn. Jag vågar lova att det blir en läsvärd premiär. Tack för att ni läst ST Press – och väl mött som läsare av Publikt!

 

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.