Annons:
Chefredaktören
Krönika
AVAlexander Armiento0 kommentarerTyck till!

Adjö ST Press - Nu kommer Publikt

Med det nya namnet Publikt vill vi föra tankarna till läsarnas uppdrag i publika sammanhang. Namnet passar också en publikation som försvarar offentlighet, öppenhet och insyn.

Bondeförbundet blev Centerpartiet. Televerket blev Telia.

Det finns gott om exempel på verksamheter som bytt namn för att möta en ny tid.

Till en början kan ett sådant namnbyte kännas ovant. En och annan medlem i Centern protesterade säkert vilt mot det nya partinamnet. Och många skakade definitivt på huvudet åt Telia, ett namn som ju inte tycktes betyda något alls.

Men namnbytet gjorde det möjligt för Centern att locka nya medlems- och väljargrupper och växa sig större. Och Telia fungerade bra för ett företag med planer på att expandera internationellt. I dag känns bägge namnen naturliga och självklara.

—•l•—

ST Press har inga planer på internationell expansion. Inte heller har vi ambitioner att vinna val – men däremot att vinna fler läsare och större genomslag. Därför har redaktionen och förbundets styrelse efter moget övervägande beslutat att byta namn på tidningen.

I din hand håller du nu därför det sista numret någonsin av ST Press. I slutet av januari får du en ny tidning i ny form – med namnet Publikt.

STs medlemstidning har bytt namn förr. Dess anor sträcker sig tillbaka i tiden till 1907: då kom det första numret av »Från den svenska statsförvaltningen«. 1945 döptes den om till Statstjänstemannen – lite mer lätthanterligt, kan tyckas.

När Statstjänstemannaförbundet 2004 bytte namn till Fackförbundet ST ville man att namnbytet skulle märkas också på medlemstidningen, som fick heta ST Press.

—•l•—

På redaktionen tar vi nu avsked av namnet ST Press utan någon större saknad.

Den tidning vi gör väcker intresse också utanför förbundets organisation – hos potentiella ST-medlemmar och bland journalister och beslutsfattare. Men många av dem har ännu ingen närmare bekantskap med Fackförbundet ST – och då är det svårt att av bokstäverna S och T förstå något av vad tidningen handlar om.

Med Publikt vill vi föra tankarna till det våra läsare har gemensamt: att de har ett publikt uppdrag och verkar i publika sammanhang. Namnet passar också för en publikation som vill försvara offentlighet, öppenhet och insyn. Som ägnar sig åt granskande journalistik och lyfter fram saker i ljuset.

Det blir också ett namn som är lättare att komma ihåg och lättare att skriva rätt. I dag får vi på redaktionen brev och mejl till ST-press, ST-pressen och till och med ST-tidningen. Men mest förvånade blev vi nog den gång en anställd på en konferensanläggning kallade vår grupp för »Sankt Press«.

—•l•—

När namnet Publikt presenterades för några veckor sedan var det inte oväntat några som till en början skakade på huvudet. Men framför allt fick vi många positiva reaktioner och lyckönskningar. Det stärkte oss i övertygelsen om att vi tänkt rätt. Och jag hoppas att de som skakade på huvudet så småningom kommer att vänja sig, precis som vi vant oss vid Telia.

Nu laddar vi på redaktionen inför det första numret i ny form och med nytt namn. Jag vågar lova att det blir en läsvärd premiär. Tack för att ni läst ST Press – och väl mött som läsare av Publikt!

 

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.