Annons:
Chefredaktören
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Alla behöver forum för sin besvikelse

Alla människor behöver uttrycka sin frustration. Några beklagar sig i en statusuppdatering på Facebook, andra poserar med dyster uppsyn inför ortens tidningsfotograf. Alexander Armiento skriver om bloggen Dagens lokaltidningsbesvikelse.

Benke på Ica klagar över att Trafikverket inte gör något åt att man ibland får vänta länge vid järnvägsbommarna mellan Hovmantorp och Linneryd. Birgitta och Rainer är irriterade på Telia för att telefonen i deras fritidshus utanför Stjärnsund inte fungerar som den ska. Avgångseleverna på Strömbackaskolan i Piteå är upprörda för att kommunen lagt deras examensdag på en tisdag. Och pensionärerna Birgitta och Janeric bojkottar konserterna med Norrköpings symfoniorkester sedan biljettpriserna höjts.

På senare tid har jag allt oftare fått tips om dessa och andra besvikna människor. De har samlats på en blogg som heter just »Dagens lokaltidningsbesvikelse«, med artiklar från lokala medier om vardagsproblem Sverige runt.

Kanske är den här sidan extra rolig för den som i likhet med mig någon gång arbetat på en lokaltidning och av en ivrig nyhetschef skickats ut för att ge röst åt klagomålen från Benke, Birgitta och alla de andra.

Här får denna genre ett namn och en mängd exempel, ofta så klockrena att de skulle kunna användas i journalistutbildningen. I alla fall om man där skulle inrätta en särskild kurs i att författa artiklar om missnöjda ortsbor.

—•l•—

Den person somstår bakom bloggen kallar sig Helmer Sigm. På några rader förklarar han de enkla kriterierna för en äkta lokaltidningsbesvikelse: Ett trivialt problem och en bild på den drabbade där minen är konstlad och mungiporna så långt ned som möjligt.

Tillsammans skapar dessa artiklar ett komiskt intryck, en mosaik av buttra ansikten och sura repliker. Det är inte svårt att se varför länkar till bloggens samling av små epos sprids i sociala medier. Det är lätt och ofarligt att skratta åt dem – särskilt för den som liksom jag betraktar världen från Stockholms innerstad och som har mycket viktigare problem att tackla i sin tillvaro.

Eller har vi det? När jag följer flödet på Twitter och Facebook finns där mängder av lokaltidningsbesvikelser utan lokaltidning. Stopp i kollektivtrafiken, besvärliga förskolor, dålig täckning i mobilnätet, brister i butikernas sortiment. Dagens sociala medie-besvikelse skulle kunna bli en minst lika fyllig blogg. Men kanske inte lika rolig – för mig, i alla fall. Det är ju som bekant svårare att skratta åt sig själv.

—•l•—

Det är inte så konstigt att de slentrianmässigt illustrerade lokaltidningsbesvikelserna är så många att de förärats en egen blogg. Alla människor känner behov av att uttrycka sin frustration när saker inte fungerar så som de borde. Några beklagar sig i en statusuppdatering, andra poserar med dyster uppsyn inför ortens tidningsfotograf. Var och en vänder sig till sin gemenskap – vännerna på Facebook eller läsarna av den lokala morgontidningen.

Jämför man de två forumen syns det tydligt: Vare sig man bor på Södermalm eller i Hovmantorp, och vare sig man är besviken på tunnelbanan eller på järnvägsbommarna, så vill man dela sin besvikelse med andra.

Det är tur att det finns medier som gör det möjligt.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Bli den första att tycka till!
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.