Annons:
Chefredaktören
Krönika
0 kommentarerTyck till!

Alla behöver forum för sin besvikelse

Alla människor behöver uttrycka sin frustration. Några beklagar sig i en statusuppdatering på Facebook, andra poserar med dyster uppsyn inför ortens tidningsfotograf. Alexander Armiento skriver om bloggen Dagens lokaltidningsbesvikelse.

Benke på Ica klagar över att Trafikverket inte gör något åt att man ibland får vänta länge vid järnvägsbommarna mellan Hovmantorp och Linneryd. Birgitta och Rainer är irriterade på Telia för att telefonen i deras fritidshus utanför Stjärnsund inte fungerar som den ska. Avgångseleverna på Strömbackaskolan i Piteå är upprörda för att kommunen lagt deras examensdag på en tisdag. Och pensionärerna Birgitta och Janeric bojkottar konserterna med Norrköpings symfoniorkester sedan biljettpriserna höjts.

På senare tid har jag allt oftare fått tips om dessa och andra besvikna människor. De har samlats på en blogg som heter just »Dagens lokaltidningsbesvikelse«, med artiklar från lokala medier om vardagsproblem Sverige runt.

Kanske är den här sidan extra rolig för den som i likhet med mig någon gång arbetat på en lokaltidning och av en ivrig nyhetschef skickats ut för att ge röst åt klagomålen från Benke, Birgitta och alla de andra.

Här får denna genre ett namn och en mängd exempel, ofta så klockrena att de skulle kunna användas i journalistutbildningen. I alla fall om man där skulle inrätta en särskild kurs i att författa artiklar om missnöjda ortsbor.

—•l•—

Den person somstår bakom bloggen kallar sig Helmer Sigm. På några rader förklarar han de enkla kriterierna för en äkta lokaltidningsbesvikelse: Ett trivialt problem och en bild på den drabbade där minen är konstlad och mungiporna så långt ned som möjligt.

Tillsammans skapar dessa artiklar ett komiskt intryck, en mosaik av buttra ansikten och sura repliker. Det är inte svårt att se varför länkar till bloggens samling av små epos sprids i sociala medier. Det är lätt och ofarligt att skratta åt dem – särskilt för den som liksom jag betraktar världen från Stockholms innerstad och som har mycket viktigare problem att tackla i sin tillvaro.

Eller har vi det? När jag följer flödet på Twitter och Facebook finns där mängder av lokaltidningsbesvikelser utan lokaltidning. Stopp i kollektivtrafiken, besvärliga förskolor, dålig täckning i mobilnätet, brister i butikernas sortiment. Dagens sociala medie-besvikelse skulle kunna bli en minst lika fyllig blogg. Men kanske inte lika rolig – för mig, i alla fall. Det är ju som bekant svårare att skratta åt sig själv.

—•l•—

Det är inte så konstigt att de slentrianmässigt illustrerade lokaltidningsbesvikelserna är så många att de förärats en egen blogg. Alla människor känner behov av att uttrycka sin frustration när saker inte fungerar så som de borde. Några beklagar sig i en statusuppdatering, andra poserar med dyster uppsyn inför ortens tidningsfotograf. Var och en vänder sig till sin gemenskap – vännerna på Facebook eller läsarna av den lokala morgontidningen.

Jämför man de två forumen syns det tydligt: Vare sig man bor på Södermalm eller i Hovmantorp, och vare sig man är besviken på tunnelbanan eller på järnvägsbommarna, så vill man dela sin besvikelse med andra.

Det är tur att det finns medier som gör det möjligt.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetEn handläggare och ST-medlem på Göteborgs universitet fick avdrag på lönen efter att ha blivit jävsanklagad och beskylld för att ha försökt ta ledigt med lön utan att ha rätt till det. Nu river Arbetsdomstolen upp beslutet.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera arbetsmiljöstrategin för åren 2016-2020. Resultatet av utvärderingen ska ligga till grund för en ny arbetsmiljöstrategi.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler förnekar uppgifter om att hon slutade frivilligt. I en skrivelse till riksdagens konstitutionsutskott, KU, skriver hon att den uppgiften är ”en total nyhet”, uppger TT.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
POSTNORDNyhetSjunkande volymer gör att prissättningen för inrikesbrev måste förändras, skriver regeringen i ett förslag.
ArbetsförmedlingenNyhetDet blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo till Ekot. Hon deltog själv i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna.
SpårtrafikNyhetSeko går till Arbetsdomstolen för att tvinga arbetsgivaren Transdev att betala skadestånd i konflikten om ob-ersättning till tågvärdar. I den nya stämningen dubblar Seko kravet på allmänt skadestånd från 10 000 till 20 000 kronor per person.
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.