Anställd på Trafikverket attackerad

TRAFIKVERKET2018-10-24

En anställd vid Trafikverket som arbetade med att flytta träd inför bygget av Västlänken i Göteborg blev i förra veckan fysiskt attackerad. En anmälan om misshandel har lämnats in till polisen. ”Nu får det vara nog”, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det var i förra veckan som en person tog sig in på en arbetsplats och fysiskt gav sig på en av medarbetarna som jobbar med att flytta träd inför Västlänken. Polis tillkallades och kunde ingripa direkt. Den utsatte medarbetaren ska ha klarat sig utan större skador. Trafikverket har polisanmält händelsen som rubriceras som våld mot tjänsteman, uppger Bengt Olsson.

Sedan i somras har Trafikverket polisanmält ett 50-tal incidenter där personal med koppling till Västlänken hotats och trakasserats. Bland annat har varor beställts hem till medarbetare på Trafikverket och på byggena har personal blivit utsatta för spottloskor.

Trafikverket har både egen personal och underentreprenörer som arbetar med Västlänken.

– När det gäller entreprenörerna så har vi fått indikationer på att det kan finnas ett mörkertal av hot och trakasserier. Vi uppmanar dem nu att rapportera allt som händer. Vi har märkt att incidenterna ökar och vill se hur systematiskt det är, säger Bengt Olsson.

Han säger att medarbetarna känner sig otrygga.

– Privat är det många som inte vågar säga vad de jobbar med och bara det är allvarligt tycker vi, säger Bengt Olsson.

På grund av förra veckans misshandel och tidigare incidenter besökte Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon Göteborg i tisdags för att prata med anställda.

Trafikverket ska nu se över säkerheten på arbetsplatserna men Lena Erixon menar att diskussionen borde föras i ett större perspektiv.

”Det här är ju en del av demokratin. Man fattar politiska beslut och sen genomför man dem. Om människor som genomför politiskt fattade beslut känner sig hotade är det en lite otäck utveckling kan jag tycka”, säger hon till SVT.

Västlänken är en järnvägstunnel under centrala Göteborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA