Arbetsmiljön viktig för forskares prestation

ARBETSMILJÖ2018-09-20

Den psykosociala arbetsmiljön har stor betydelse för forskares prestation, visar en studie från Karolinska institutet, KI. Arbetsmiljön har ett tydligt samband med både framtida publiceringar och externa bidrag.

En studie från Karolinska institutet visar att de vetenskapligt mest högpresterande institutionerna präglas av god psykosocial arbetsmiljö. Viktigast för hög prestation, mätt i citeringsgrad i tidskrifter, är att forskarna upplever ledarskapet som rättvist, omtänksamt och föredömligt. Andra viktiga faktorer är stöd från arbetskollegor, rimliga arbetskrav och inflytande över den egna arbetssituationen.

Studien, som gjorts på uppdrag av samverkansgruppen vid KI, slår också fast att en förändring av erhållna bidrag till 40 procent kan förklaras av arbetsmiljöfaktorer. Tydliga mål och roller i verksamheten, en god balans mellan arbetets krav - och inflytande över det egna arbetet - var viktigt för att få externa bidrag.

Forskarnas slutsats är att det är möjligt att förbättra, men även försämra, vetenskaplig prestation genom att förändra arbetsmiljön.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA