Annons:
Artist
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Artist och aktivist med skrattet som verktyg

Artisten Emil Jensen är under hösten aktuell med sin nya show, Flyktpotatis, där han belyser begreppet flykt ur alla möjliga vinklar. Hans samhällsengagemang har följt honom länge.
Emil Jensen använder humor för att även de som inte delar hans värderingar ska förstå hans engagemang: »Skrattet öppnar upp publiken, då blir det lättare att kommunicera på ett djupare plan sedan.«Bild:Klara G

»Murar är broar på högkant«. Citatet är Emil Jensens. Han kan konsten att bygga broar till sin publik, skapa en inkluderande vi-känsla, igenkänning, tröst, hopp, skratt och gråt i samma ande­tag. Men det kan också bränna till, rent politiskt. Hans texter genomsyras av humanism och solidaritet. Mänskliga rättigheter och miljöfrågor har enga­gerat honom sedan länge.

Vi möts för intervju på ett kafé på Söder­malm i Stockholm. Här brukar han sitta och skriva sina sångtexter, krönikor och de halsbrytande mellansnack, fyllda av fyndiga vändningar, som har blivit hans signum.

– Allt jag har gjort utanför musiken har varit mellansnack som har spårat ur. Ibland har det blivit krönikor, ibland dikter, ibland ren komik.

Han är mångsidig: musiker, poet, krönikör.

– Jag har nog varit lyckligt befriad från Jantelagen, i det avseendet att jag aldrig känt mig begränsad i hur många uttryck jag borde ägna mig åt.

Emil Jensen är också aktivist. För runt tio år sedan cyklade han exempelvis genom Sverige på sin Riksteater­turné, som en manifestation för klimatet.

– Direktaktion har alltid legat mig varmt om hjärtat. Demokrati handlar inte bara om att rösta vart fjärde år, säger han.

Han ser det som en utmaning i sitt artisteri att kunna berätta om sitt engage­mang så att så många som möjligt kan tillgodogöra sig det, även de som inte delar hans värderingar.

– Det är där man som mest kan påverka.

Men det är också svårt, så hur gör du?

– Jag jobbar med humor, skrattet öppnar upp publiken, då blir det lätta­re att kommunicera på ett djupare plan sedan.

Ett sätt att locka fram skratt är ordlekar. Som i titeln på hans nya show, Flyktpotatis, i stället för klyftpotatis. Föreställningen kretsar kring begreppet flykt i alla dess former.

– Det känns viktigt att det inte enbart handlar om flykt i betydelsen att fly från ett land, för den historien finns det andra som kan berätta inifrån på ett mer angeläget sätt än vad jag kan. Däremot kan jag prata om den delen av tema­tiken utifrån medmänsklighet. Sedan kommer det att handla betydligt mer om flyktbeteenden av alla slag.

Men han tänker inte relativisera temat.

– Det finns människor som flyr för sina liv, från nationer och regimer, men också från familjer och relationer. Det går inte att jämföra med någon som flyr verkligheten genom dagdrömmar,
nostalgi eller missbruk.

Många låtar på Emil Jensens nysläppta skiva, Två naturliga armar, tange­rar temat flykt och kommer att ingå i showen. Redan i sitt sommarprogram i juli i år var han inne på ämnet när han öppen­hjärtigt berättade om sin storasyster, som dog i cancer i unga år, och hur han först försökte undvika sorgen efter henne.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om ett sådant mottagande. Jag la ned själ och hjärta i programmet. Jag tror att om man verkligen går till botten med något i sig själv och vågar vara specifik med detaljer, så väcker man också
något hos andra.

Redan i trettonårsåldern började Emil Jensen engagera sig politiskt. En doku­mentär om apartheidmotståndaren Steve Biko öppnade hans ögon.

– Det var så tydligt vad som var rätt och fel i den frågan, på det sättet var det en bra start i det politiska engage­manget. Sedan tog det bara något år innan apartheidregimen upphörde, det var också bra, att få se att saker faktiskt går att förändra till det bättre.

Emil Jensen vill inspirera, förmedla att vi alla är en del av samhället och därmed också aktörer. Han är över­tygad om att vi inte kan undvika att påverka.

– I diskussionerna på våra arbetsplatser, i fikarummen, där förändras världen hela tiden. Vi förändrar världen vare sig vi vill eller inte.

»Murar är broar på högkant«, det är en hoppfull bild. Men i dag är det svårt att se de där broarna i murarna som byggs runt Europa.

– Det är väldigt svårt. Det är verk­ligen vår tids sorg, hur Europa har agerat under de senaste åren. Människor drunknar varje dag i Medelhavet. Vi har pratat så länge om att vi måste lära oss av historien. Nu har vi chansen att visa att vi faktiskt har gjort det när det gäller medmänsklighet. Än är det inte för sent.

I början av intervjun snappar Emil Jensen upp ett ord jag använder som han själv har funderat över, och som kommer att ingå i Flyktpotatis.

– Du sa »medmänskliga rättigheter«, det är en fantastisk felsägning. Många brukar prata om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter, men jag tycker vi har rätt att vara ännu schystare än vad lagen säger att vi måste vara. Vi har rätt att vara medmänskliga.

Musiker, poet, artist, aktivist, krönikör
  • Emil Jensen är musiker, poet, artist, aktivist samt krönikör i Dagens ETC och i God morgon världen i P1. Han har genom åren fått en mängd priser, bland annat Hoola Bandoola-priset och Gustaf Frödings lyrikpris.
  • Flyktpotatis, av och med Emil Jensen, har premiär 9 november i Vara och turnerar även under vårsäsongen 2017, fram till den 9 april.
  • Hans nya album Två naturliga armar släpptes 28 oktober. Låtar från albumet kommer att ingå i showen.
  • Emil Jensens sommarprogram finns tillgängligt på Sveriges Radios webbplats.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetStatskontoret vill uppmärksamma jävsproblematiken i offentlig förvaltning. Myndigheten har därför tagit fram en skrift som vänder sig till chefer och medarbetare i både statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten skickat ut ett beslut som inte var komplett, utan att informera mottagaren att det fanns fler än en sida i beslutet.
STNyhetFörra året minskade antalet yrkesverksamma medlemmar med över 600. Trots det slog förbundet rekord med drygt 10 000 medlemsinträden totalt. ”Hade inte katastrofen på Arbetsförmedlingen hänt så hade vi ökat ganska mycket”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetFrån slutet av februari blir sex månaders aspirantutbildning en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Syftet är att göra utbildningen bättre och mer användbar för Polisen och Säpo.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.