Annons:
Artist
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Artist och aktivist med skrattet som verktyg

Artisten Emil Jensen är under hösten aktuell med sin nya show, Flyktpotatis, där han belyser begreppet flykt ur alla möjliga vinklar. Hans samhällsengagemang har följt honom länge.
Emil Jensen använder humor för att även de som inte delar hans värderingar ska förstå hans engagemang: »Skrattet öppnar upp publiken, då blir det lättare att kommunicera på ett djupare plan sedan.«Bild:Klara G

»Murar är broar på högkant«. Citatet är Emil Jensens. Han kan konsten att bygga broar till sin publik, skapa en inkluderande vi-känsla, igenkänning, tröst, hopp, skratt och gråt i samma ande­tag. Men det kan också bränna till, rent politiskt. Hans texter genomsyras av humanism och solidaritet. Mänskliga rättigheter och miljöfrågor har enga­gerat honom sedan länge.

Vi möts för intervju på ett kafé på Söder­malm i Stockholm. Här brukar han sitta och skriva sina sångtexter, krönikor och de halsbrytande mellansnack, fyllda av fyndiga vändningar, som har blivit hans signum.

– Allt jag har gjort utanför musiken har varit mellansnack som har spårat ur. Ibland har det blivit krönikor, ibland dikter, ibland ren komik.

Han är mångsidig: musiker, poet, krönikör.

– Jag har nog varit lyckligt befriad från Jantelagen, i det avseendet att jag aldrig känt mig begränsad i hur många uttryck jag borde ägna mig åt.

Emil Jensen är också aktivist. För runt tio år sedan cyklade han exempelvis genom Sverige på sin Riksteater­turné, som en manifestation för klimatet.

– Direktaktion har alltid legat mig varmt om hjärtat. Demokrati handlar inte bara om att rösta vart fjärde år, säger han.

Han ser det som en utmaning i sitt artisteri att kunna berätta om sitt engage­mang så att så många som möjligt kan tillgodogöra sig det, även de som inte delar hans värderingar.

– Det är där man som mest kan påverka.

Men det är också svårt, så hur gör du?

– Jag jobbar med humor, skrattet öppnar upp publiken, då blir det lätta­re att kommunicera på ett djupare plan sedan.

Ett sätt att locka fram skratt är ordlekar. Som i titeln på hans nya show, Flyktpotatis, i stället för klyftpotatis. Föreställningen kretsar kring begreppet flykt i alla dess former.

– Det känns viktigt att det inte enbart handlar om flykt i betydelsen att fly från ett land, för den historien finns det andra som kan berätta inifrån på ett mer angeläget sätt än vad jag kan. Däremot kan jag prata om den delen av tema­tiken utifrån medmänsklighet. Sedan kommer det att handla betydligt mer om flyktbeteenden av alla slag.

Men han tänker inte relativisera temat.

– Det finns människor som flyr för sina liv, från nationer och regimer, men också från familjer och relationer. Det går inte att jämföra med någon som flyr verkligheten genom dagdrömmar,
nostalgi eller missbruk.

Många låtar på Emil Jensens nysläppta skiva, Två naturliga armar, tange­rar temat flykt och kommer att ingå i showen. Redan i sitt sommarprogram i juli i år var han inne på ämnet när han öppen­hjärtigt berättade om sin storasyster, som dog i cancer i unga år, och hur han först försökte undvika sorgen efter henne.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om ett sådant mottagande. Jag la ned själ och hjärta i programmet. Jag tror att om man verkligen går till botten med något i sig själv och vågar vara specifik med detaljer, så väcker man också
något hos andra.

Redan i trettonårsåldern började Emil Jensen engagera sig politiskt. En doku­mentär om apartheidmotståndaren Steve Biko öppnade hans ögon.

– Det var så tydligt vad som var rätt och fel i den frågan, på det sättet var det en bra start i det politiska engage­manget. Sedan tog det bara något år innan apartheidregimen upphörde, det var också bra, att få se att saker faktiskt går att förändra till det bättre.

Emil Jensen vill inspirera, förmedla att vi alla är en del av samhället och därmed också aktörer. Han är över­tygad om att vi inte kan undvika att påverka.

– I diskussionerna på våra arbetsplatser, i fikarummen, där förändras världen hela tiden. Vi förändrar världen vare sig vi vill eller inte.

»Murar är broar på högkant«, det är en hoppfull bild. Men i dag är det svårt att se de där broarna i murarna som byggs runt Europa.

– Det är väldigt svårt. Det är verk­ligen vår tids sorg, hur Europa har agerat under de senaste åren. Människor drunknar varje dag i Medelhavet. Vi har pratat så länge om att vi måste lära oss av historien. Nu har vi chansen att visa att vi faktiskt har gjort det när det gäller medmänsklighet. Än är det inte för sent.

I början av intervjun snappar Emil Jensen upp ett ord jag använder som han själv har funderat över, och som kommer att ingå i Flyktpotatis.

– Du sa »medmänskliga rättigheter«, det är en fantastisk felsägning. Många brukar prata om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter, men jag tycker vi har rätt att vara ännu schystare än vad lagen säger att vi måste vara. Vi har rätt att vara medmänskliga.

Musiker, poet, artist, aktivist, krönikör
  • Emil Jensen är musiker, poet, artist, aktivist samt krönikör i Dagens ETC och i God morgon världen i P1. Han har genom åren fått en mängd priser, bland annat Hoola Bandoola-priset och Gustaf Frödings lyrikpris.
  • Flyktpotatis, av och med Emil Jensen, har premiär 9 november i Vara och turnerar även under vårsäsongen 2017, fram till den 9 april.
  • Hans nya album Två naturliga armar släpptes 28 oktober. Låtar från albumet kommer att ingå i showen.
  • Emil Jensens sommarprogram finns tillgängligt på Sveriges Radios webbplats.
Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.