Annons:

Avtalsrörelsen öppnar möjligheter

Tack vare framgångar i avtalsförhandlingar har facket kunnat förbättra villkoren för sina medlemmar. Nu väntar en ny, tuff avtalskamp för de anställda på statliga myndigheter.

Till slut kom parterna inom spårtrafiken överens om ett nytt avtal. Vägen dit var lång och besvärlig. STs företrädare kämpade vid förhandlingsbordet för att hitta en lösning som tryggar de anställdas villkor när en ny aktör tar över en verksamhet. Målet var att undvika situationer som den på SJ Götalandståg, där den nya arbetsgivaren ville försämra löner och villkor.

Med medlares hjälp löstes knutarna till slut upp. Nu ska parterna tillsammans se över det centrala avtalet – vilket förhoppningsvis leder till att lägstanivån höjs i hela branschen. Det skulle göra det svårt för företag att konkurrera genom att kräva att anställda accepterar sämre löner och villkor. Skulle processen inte komma framåt har facken möjlighet att säga upp det treåriga avtalet varje år; ytterst finns konfliktvapnet alltså kvar.

Överenskommelsen innebär också ett »framtungt« avtal, där de största löneökningarna kommer redan första året. Det är givetvis en fördel för arbetstagarna.

Slutresultatet av förhandlingarna för STs medlemmar inom spårtrafiken visar att det går att lösa även svåra problem vid förhandlingsbordet och att kollektivavtalen är en effektiv väg att säkerställa att anställda får det bättre.

Nu är det dags också för parterna på myndighetsområdet att börja diskutera hur ett nytt avtal ska se ut. Före midsommar presenterade Offentliganställdas förhandlingsråd – där ST ingår – och Arbetsgivarverket sina yrkanden.

Många av arbetsgivarnas yrkanden känns igen från tidigare år. Gång på gång har de krävt sifferlösa avtal – alltså att överge principen att slå fast hur stort löneutrymmet blir om de lokala parterna inte kommer överens om något annat. Om de fick som de ville skulle lönerna avgöras under fredsplikt. En sådan ordning gör att arbetstagarna inte kan gå i konflikt om de inte är nöjda med vad som erbjuds.

Arbetsgivarverket har också sagt upp det statliga trygghetsavtalet och vill dessutom förändra tjänstepensionsavtalet. Det lär innebära att förhandlingarna blir svåra – för facken handlar det om att försvara den trygghet och de värden som finns i två omfattande och viktiga avtal.

Facken har naturligtvis egna krav på förbättringar för de anställda, krav som tagits fram i dialog med medlemmarna. Ett viktigt yrkande från ST är att medarbetarna ska få större inflytande över sin arbetstid. Ett annat är att det ska finnas lokala restidsavtal som reglerar ersättning för den som reser utanför ordinarie arbetstid.Som Publikt tidigare rapporterat saknas sådana avtal fortfarande på många myndigheter.

En avtalsförhandling är en byteshandel och ingen av parterna kan räkna med att få igenom hela sin önskelista. Tyvärr måste facken i dagens avtalsrörelser lägga stor kraft på att försvara vad man redan en gång uppnått. Men förhoppningsvis kan facken trots det även denna gång göra åtminstone små framsteg i sitt arbete för bättre villkor på jobbet. 


Alexander Armiento,
chefredaktör .

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.