Annons:
Stig Thörnqvist på Fiskeriverket är upprörd över att asbestlarmet fallit i glömska.Bild:Jerker Andersson
ARBETSMILJÖ
Nyhet
AVElin Ekselius0 kommentarerTyck till!

Båten i drift i 20 år efter asbestlarmet

Det finns asbest i Fiskeriverkets fartyg Argos. Trots att det var känt redan 1990 har fartyget fortsatt att användas, år efter år. Alla som har arbetat på båten erbjuds nu hälsoundersökning för att se om de har tagit skada av de livsfarliga fibrerna.

Argos är Sveriges största havsforskningsfartyg. När fartyget låg på Gotenius varv i Göteborg för en reparation i slutet av januari slog besättningen larm: båten innehåller asbest i både väggar och tak. Materialprover och dammprover på fartyget har därefter bekräftat uppgiften.

– Det värsta är att vi inte ens vet hur många människor som har blivit utsatta för den här hälsofaran. Uppenbarligen har vi stora brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Fiskeri­verkets huvudskydds­ombud Stig Thörnqvist.

Känt sedan 1990

Ett dokument från 1990 visar att det redan då var känt att Argos innehöll asbest i samtliga tak och brandskyddade gångar.
I januari det året fick nämligen Sjöfartsverket in en ansökan om dispens från asbestföreskrifterna: befälhavaren ombord på fartyget bad om tillåtelse att ha asbestplattorna kvar efter reparationsarbeten.

– Jag blev väldigt upprörd när jag fick reda på det. Då kände man alltså till asbesten, men sedan har ingenting hänt, säger Stig Thörnqvist.

Kan ge lungcancer

Asbest kan bland annat leda till lungcancer eller mesoteliom, som är en dödlig och elak­artad tumör i lungsäcken eller bukhinnan. Sjukdomarna kan uppträda många år efter exponeringen.

Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, är mycket bekymrad.

– Att exponera personal för luft som är kontaminerad med asbest är helt enkelt väldigt allvarligt, säger han.

Har länge velat byta fartyg

Argos byggdes 1973 och används i forskningssyfte av både Fiskeriverket och SMHI. Fartyget är i dåligt skick och Fiskeri­verket har i flera år vädjat till departementet om att få byta ut båten.

Redan för fem år sedan konstaterade myndigheten att det var »stor risk för haveri«, arbets­miljön var dålig och skrovet hade allvarliga skador. Fartygets dåliga skick innebär också ökad risk för att asbesten har spritts ut i luften: asbestskivorna har många sprickor där de farliga fibrerna kan ha frigjorts.

Mängder av människor har hunnit arbeta på fartyget under årens lopp. Fiskeriverket har trålat under vinterhalvåret, och SMHI har genomfört ett tiotal veckolånga forskningsresor med Argos varje år.

Generaldirektören visste inget

Fiskeriverket har ett dubbelt ansvar för Argos: både som arbetsgivare och som tillsynsmyndighet. Axel Wenblad är myndighetens generaldirektör.

– Jag har det yttersta ansvaret. Men jag hade ingen aning om asbestförekomsten. Hade jag känt till den hade jag givetvis vidtagit åtgärder, säger han.

Men förutom dispensansökan från 1990 finns ytterligare en rapport på Fiskeriverket från 2006 som konstaterar att det »inte kan uteslutas« att asbest använts som material både i isolering, i packningar och i laminat. Inte heller den rapporten säger sig Axel Wenblad känna till.

– Vi får utreda varför jag inte har fått den informationen. Men i första hand måste vi nu göra det som krävs för dem som är berörda, säger han.

Argos är nu bogserad till sin hemmahamn Tångudden i Göteborg. Det råder tillträdesförbud för alla som inte bär skyddsutrustning.

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott är inledd.

Fiskeriverket och SMHI går tillbaka i arkiven och försöker kartlägga all personal som har arbetat på båten, från 1970-talet fram till i dag. Målet är att alla – anställda, besättningspersonal, gästforskare från Sverige och andra länder – ska kontaktas, få information om situationen och genomgå hälso­undersökning.

Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.