Annons:
Böcker
Kultur
AVSanna Töringe0 kommentarerTyck till!

Bokhyllans gömda pärlor

Udda böcker kan lätt försvinna. De hamnar underst i högarna, under de thriller, livsstilsböcker och romaner som ständigt visas upp och tar all plats. Men det är bland de okända titlarna som man kan hitta oförglömliga pärlor.
  • Havsboken. Morten A Strøksnes bok har som undertitel Eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider. Detta är sakprosa när den är som allra bäst. Med glimrande språk berättas om två vänner som bestämmer sig för att få en håkäring på fiskekroken. Under resans gång får vi som läsare veta allt om denna jättehaj. Två män – och detta är en mycket manlig bok – ger sig gång på gång ut på fiskafänge och misslyckas. Håkäringen blir mer och mer gäckande och mytisk. Detta är berättelsen om ett äventyr, men samtidigt en vänskapsskildring, en naturskildring, ett miljöupprop och en saga. Författaren syr ihop allt detta med hjälp av sin stora kunskap om kulturhistoria. Givetvis finns Melvilles Moby Dick med och även Rimbauds skummande havsskildring i Den berusade båten. Allt tilldrar sig vid en fjord i Lofoten där havsdjupet är hisnande. (Leopard förlag, översättning Olov Hyllienmark)
  • Huset på Saint Pauls väg. På mindre än hundra sidor skildrar Lise Tremblay en nästan skrämmande uppgörelse med en galen mamma. Författaren varvar sina upplevelser från pappans dödsbädd ett år tillbaka i tiden med stunderna hos mamman i det vita rummet på den psykiat­riska kliniken. Men allt är redan sagt, inget finns kvar att göra, mer än kanske försoning. Man förstår att det är en självbiografisk beskrivning och att jag-personen är författaren som nu inte längre är rädd. Förtöjningarna släpper och möjligheten öppnar sig att titta bakåt och försöka förstå, att kunna se den åldrade mamman som en liten rädd flicka bakom en vedstapel. Översättningen är något haltande, men boken är ändå värd sina läsare. (Rámus förlag, översättning Elin Svahn)
  • Chow chow. Anna Hallberg ger mig anledning att söka på nätet efter Snälla poesiskolan. Det var en serie artiklar som hon skrev i Dagens Nyheter för några år sedan, och de var både upplysande, uppmuntrande och tröstande. Ibland är det svårt att läsa lyrik, speciellt om man börjar fundera för mycket. Chow chow är en innehållsrik diktsamling, här finns exempel på det mesta. Kärlekssonetterna till Silvana Imam, Seinabo Sey, Annika Norlin och de andra är enkelvackra och får mig att nicka för varje versrad. Annat är svårare – eller förresten, det är bara att hänga med, då inträffar undret att syner uppstår i hjärnan, även av enstaka ord som »ytlack« eller »persika«. Favoriten är ändå ligistflickorna i slutet, de som kallas Havets stjärnor. Leta nu reda på de där artiklarna och köp boken, sedan väntar äventyret. (Albert Bonniers förlag)
     

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.