Censur och sparken på Råby

DEBATT: DEBATT2003-12-12

Mikaela Tufvessons debattartikel i Statstjänstemannen 3/02 beskriver läget på Råby ungdomshem i Lund och det är sannerligen inget smickrande för varken SiS eller Råby. Vi som jobbar eller har jobbat där vet alltför väl att ledningen sopar problemen under mattan och att både intagna och personal mår dåligt.

Ledningen lider av en slags paranoja och kan inte bemöta kritik eller förslag på förbättringar utan att känna sig hotade. Därför slår de ifrån sig och ”löser” problemen med att göra sig av med folk, på det ena eller andra sättet. Ibland får man uppfattningen att Sveriges lagar inte gäller på Råby och att dess ledning är medveten om det. Det är sällan som illa behandlad personal tar strid för sina rättigheter, utan de går helt sonika därifrån och mår skitdåligt.

Att ta hjälp av facket i en sådan situation är uteslutet på Råby eftersom de representeras av våra arbetskamrater och vi vill ju inte att de ska råka ut för en lika usel behandling. I en del fall finns det inte ens någon som representerar ”ditt” fack, så har det varit med ST i alla fall. Jag tror att ledningen statuerat exempel alltför många gånger genom att behandla anställda mycket illa och där den anställde fått gå utan någon som helst möjlighet till upprättelse.

Undrar verkligen när SiS ska ta kritiken mot Råbys ledning på allvar, för det krävs ingen specialutbildning för att kunna se att detta är under all kritik. Ett konkret förslag på åtgärd är att SiS i Stockholm tar kontakt med alla som slutat på Råby de senaste åren och hör om det kan vara så som beskrivits i denna artikel. Först då kan de väl ta kritiken mot Råby på allvar och då också göra något åt den dåliga arbetsledningen.

Jag önskar att jag kunde skriva under denna artikel med namn och allt, men eftersom arbetsplatsen liknar en diktatur där censuren är sträng så får jag nöja mig med en signatur, annars är det jag som ”ryker” nästa gång. 

Vi som jobbar eller har jobbat där vet alltför väl att ledningen sopar problemen under mattan och att både intagna och personal mår dåligt

Budbäraren

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA