Annons:
Ett coachande förhållningssätt ger ofta ökad självkänsla, menar Lena Mangell. Bild:Janetta Nyberg
COACHNING
Ditt jobb
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Coachning för alla

Coachande ledarskap är ett begrepp i ropet. Men du behöver inte vara chef för att ha användning av ett coachande förhållningssätt i din jobbvardag.

Ett coachande förhållningssätt är en sorts hjälp till självhjälp. Det innebär att ha en dialog i stället för att komma med färdiga lösningar eller svar, säger Lena Mangell.

Hon är leg psykolog och en av pionjärerna inom livs- och karriär­coachning. Hon har också grundat företaget Life&career, där hon arbetar med ledarutveckling och coachning.

– I grunden handlar det om att lägga ansvar på individen att själv ta fram sitt eget svar. Att ställa mer frågor och lyssna mer aktivt, så att den man pratar med själv får komma fram till sina slutsatser, insikter och mål.

Det coachande förhållningssättet använder hon själv som ett verktyg i sitt arbete. Hon lär också ut det till ledare. Men det går även utmärkt för vem som helst att använda, i rätt situation.

Ett coachande förhållningssätt leder ofta till ökad självinsikt, som ger ökad självkänsla och ökat självförtroende, menar Lena Mangell.

– Man blir mer medveten om vad man kan och vill. Det leder ofta till att människor börjar ta itu med saker.   

 

Så kan du själv coacha dina arbetskamrater

 • Lyssna aktivt

Be kollegan berätta. Visa med kroppsspråk att du är genuint intresserad av att lyssna. Fokusera helt på kollegan. Fyll inte i ord. Avbryt inte med dina egna idéer om lösningar. Lyssna för att få reda på vad han eller hon egentligen vill ha hjälp med, vad problemet är, hur förutsättningarna ser ut.

 • Ställ öppna frågor

Ställ fördjupande frågor utifrån vad kollegan berättar, öppna frågor, som får kollegan att utveckla och berätta mer: Vad? Var? Vilken? Hur? När? Då blir det en dialog och samtalet leder vidare. Sammanfatta vad du har hört och fråga om du har uppfattat rätt.

 • Fråga om lösningar

Fråga om vilka olika vägar och tänkbara lösningar kollegan själv kan se. Här gäller det att vara kreativ och se möjligheterna och inte bara hinder. Ta noga reda på vad kollegan själv vill uppnå, vad målet är.

 • Fråga när

Om den du pratar med har hittat sin lösning, fråga när han eller hon ska börja sätta den i verket. Närfrågor leder vidare till en handlingsplan och aktivitet.

 • Du behöver inte vara expert

Utgå ifrån att varje människa har svaren inom sig, men att du genom frågorna kan hjälpa dem att nå dem. Det är sällan en färdig lösning som den andra personen vill ha, ofta vill de bara bolla situationen.

 • Men du behöver tid

Om du ställer frågorna måste du också att ha ork och tid att lyssna. Om du inte har det, är det bättre att avsätta tid lite senare. Ett professionellt coachande samtal tar ofta över en timme. Vardagliga dilemman kan gå att lösa på 20–30 minuter.

Ett coachande förhållningssätt krä­ver över lag mer tid. Men det ger ofta bättre resultat. När människor får en struktur på sina tankar kan de lättare gå vidare med det de ska.   

 

Lämpligt läge – och olämpligt

Situationer där ett coachande förhållningssätt är konstruktivt:

 • Bollplank

När en kollega kommer till dig med ett dilemma eller annat problem som de vill bolla, där det inte finns ett självklart svar.

 • Offer

När en kollega gått in i en offerroll. I stället för att fixa deras problem kan du försöka lära dem att ta hand om sig själva. Du kan ställa frågor så de får anledning att fundera: Vad vill du förändra? Hur vill du att ditt liv ska se ut?

 • Lärande

När du ska lära ut något praktiskt, kanske ett nytt datorsystem. I stället för att ta över tangentbordet och göra det själv, kan du guida kollegan igenom det en gång, och sedan låta honom eller henne pröva själva, men finnas där som peppande st&o uml;djare. Du går inte före och drar, inte heller bakom och puffar på, utan är jämlik och följer kollegan i processen.

 • Föredrag

När du ska hålla föredrag eller presentationer. I stället för att bara presentera fakta och låta alla anteckna, kan du fråga åhörarna vad de tror, och låta svaret växa fram i dialog. Kunskap landar bättre om människor själva får vara med och komma fram till den.

 

När man inte ska använda ett coachande förhållningssätt:

I vissa situationer krävs det snarare ett koncist expertsvar eller en tydlig instruktion: En ny anställd kan behöva få veta vilka regler som finns, till exempel om säkerhet. Den som går till en läkare vill sällan bli coachad, utan få en diagnos utifrån en expertkunskap. Men däremot vill man kanske vara delaktig i upplägget av sin behandling.

 

Ämnen: Övrigt
CHEFER OCH PROFFSCOACHER

 

 • Vad är skillnaden mellan coachande förhållningssätt och coachande ledarskap?

Ett coachande ledarskap är att använda ett coachande förhållningssätt för att leda och motivera sina medarbetare.

    – I dag är många människor så välutbildade och självständiga att de inte vill ha någon som pekar med hela handen. De vill ha chefen som bollplank och stöd, säger Lena Mangell.

 

 • Men vad är coachning då?

Professionell coach är ett eget yrke med en egen utbildning, och skiljer sig ganska mycket från en coachande chef. Man har ett beroendeförhållande till sin chef, vad gäller lönesättning och bedömning, som gör det svårt att öppna sig fullt ut och berätta allt. Med en professionell coach blir det inte så.

    – Jag som är psykolog har dessutom tystnadsplikt. När folk kan vara mer öppna och ärliga leder det ofta fram till viktigare tankar och mer utveckling.

Bli den första att tycka till!
NaturvårdsverketNyhetI vårändringsbudgeten får Naturvårdsverket tillbaka omkring 1,2 miljarder kronor på de anslag som i M-KD-budgeten drogs ned med 2,7 miljarder kronor. Men ovisshet om myndigheten får använda anslaget till egen personal försenar arbetet, säger generaldirektören Björn Risinger till Publikt.
MIGRATIONSVERKETNyhetFrån årsskiftet ska Migrationsverket sköta migrationsverksamheten vid ambassader och konsulat. Myndigheten tar därmed också över ansvaret för en del av utlandspersonalen.
Statens institutionsstyrelseNyhetRegeringen har gett Statskontoret i uppdrag att genomföra en översyn av verksamheten vid Statens institutionsstyrelse, SiS. Också Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska granska SiS. Beskedet välkomnas av ST.
Individuell lönesättningFördjupningDen som presterar bra ska få mer betalt. Det är grundtanken bakom individuell lönesättning. Men forskning visar att sambandet mellan lön och prestation är svagt. Många vet inte ens vad de ska göra för att få mer i plånboken.
A-kassanNyhetDet är fortfarande stora skillnader i bedömningar mellan a-kassorna och Arbetsförmedlingen när de bedömer arbetslösas rätt till ersättning. Det konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetRegeringskansliet försökte påverka vilka uppgifter som Försäkringskassan lämnade ut till medier i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler sparkades. Det framgår av mejl som Dagens Nyheter tagit del av.
StatsbudgetenNyhetDet gick bra för staten under 2018. I sin årsredovisning pekar regeringen på att statens budget gick med 80 miljarder kronor i överskott under året. Det är 18 miljarder kronor bättre än under 2018.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetEftersom Arbetsmiljöverket inte fick något höjt budgetanslag blir det en sänkt ambitionsnivå för verksamheten i år. Fortsätter åtstramningarna kan det bli tal om varsel kommande år. ”Vi måste ju hålla personalen på en nivå som vi har pengar till”, säger generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem till Publikt.
DigitaliseringNyhetStaten måste se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. Det kravet framför nu Sveriges kommuner och landsting, SKL, till regeringen.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassan har fått en mer restriktiv inställning till att medarbetare distansarbetar, skriver medarbetaren Christer Järild i en debattartikel i Publikt. Enligt honom förekommer det att reglerna tillämpas godtyckligt och medarbetare med funktionsnedsättningar upplever att deras arbetsmiljö försämrats.
UpphovsrättNyhetEUs ministerråd röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som sedan tidigare godkänts av EU-parlamentet. Direktivet fick 19 ja-röster, medan Sverige och ytterligare fem länder röstade mot.
PostnordNyhetVi måste minska våra krav på tillgänglighet och utdelning för att säkra postservicen till alla i hela landet. Den varningsflaggan hissar Post- och telestyrelsen, PTS, i en rapport om postmarknadens utveckling.
ArbetsmiljöNyhetSjuktalen för unga statsanställda är oväntat höga. Därför gör Arbetsgivarverket och Vinnova en satsning för att hitta metoder att motverka ohälsan bland unga medarbetare på myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetTrots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.
OffentlighetsprincipenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar återigen kritik mot utrikesdepartementet, UD, för hanteringen av allmänna handlingar. JO är mycket kritisk till att en journalist fått vänta mer än ett halvår på besked om handlingar han begärt.
KulturNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av effekterna av fri entré till de statliga museerna, sedan regeringen i budgetpropositionen föreslagit att museerna ska fortsätta med gratis inträde.
MigrationNyhetEn tidigare anställd på Migrationsverket greps på torsdagen misstänkt för att på falska grunder ha hjälpt 121 afghaner att få visum till Sverige, uppger SVT. Mannen släpptes senare, men utredningen fortsätter.
KRIMINALVÅRDENNyhetUnder en övning för personal inom Kriminalvården som bär pepparsprej blev ett vakthavande befäl sprejad med skarp sprej i ansiktet av en kollega. Det hela var ett misstag till följd av ett tänkt skämt där skarp sprej förväxlades med oskarp, enligt en internutredning.
STNyhetSamma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetKriminalvården fick 335 extra miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Men myndigheten hade begärt 800 miljoner. ”Det här löser inte våra problem”, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.
ArbetsmiljöNyhetDet behövs stora utbildningssatsningar för att klara företagshälsovårdens behov av kompetensförsörjning, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en ny rapport.
BrottslighetNyhetKnappt 450 personer har dömts till 1 100 år i fängelse sedan 2014. Det är resultatet av tolv myndigheters samverkan mot den organiserade brottslighet, som nu redovisas i en ny rapport.
StatsbudgetenNyhetSom väntat får inte Arbetsförmedlingen något extra tillskott i regeringens vårändringsbudget, som presenterades på onsdagen. Kriminalvården får inte de medel myndigheten begärt och satsningen på att bygga ut högskolan försenas. Däremot får Regeringskansliet mer pengar och fri entré på statliga museer återinförs.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har fått fram 53 nya arbetstillfällen i Kiruna. Satsningen är en del av kompensationen för avvecklingen av statliga Radiotjänst som läggs ned 2020, rapporterar P4 Norrbotten.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionens granskningar av regeringen och myndigheterna leder till resultat. Det visar myndigheten i sin årliga uppföljningsrapport.
POSTNORDNyhetPå koncernstyrelsens initiativ får Postnords vd Håkan Ericsson och finanschefen Gunilla Berg lämna sina jobb med omedelbar verkan. ”ST ställer sig bakom beslutet”, säger STs vice avdelningsordförande Per-Åke Alenius.
StatsförvaltningNyhetRiksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar nu hur det gick till när de två generaldirektörerna Ann-Marie Begler, Försäkringskassan, och Ulla Sandborgh, Svenska kraftnät, fick lämna sina myndigheter. På måndagen höll utskottet två förhör.
SkogsstyrelsenNyhetEfter avslutade förhandlingar står det klart att totalt 38 tjänster försvinner på Skogsstyrelsen. Det är klart färre än de 124 som varslades. ”Arbetsgivaren tog i uppåt”, säger Royne Andersson, STs avdelningsordförande.
JÄMSTÄLLDHETNyhetGenom en ny handbok vill Sveriges kvinnolobby driva på för förbättrad jämställdhet i arbetslivet via kollektivavtal. ”Vår bild är att kollektivavtalen skulle kunna användas betydligt mer än man gör i dag”, säger Jenny Andersson på Sveriges kvinnolobby.