Annons:
Ett coachande förhållningssätt ger ofta ökad självkänsla, menar Lena Mangell. Bild:Janetta Nyberg
COACHNING
På jobbet
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Coachning för alla

Coachande ledarskap är ett begrepp i ropet. Men du behöver inte vara chef för att ha användning av ett coachande förhållningssätt i din jobbvardag.

Ett coachande förhållningssätt är en sorts hjälp till självhjälp. Det innebär att ha en dialog i stället för att komma med färdiga lösningar eller svar, säger Lena Mangell.

Hon är leg psykolog och en av pionjärerna inom livs- och karriär­coachning. Hon har också grundat företaget Life&career, där hon arbetar med ledarutveckling och coachning.

– I grunden handlar det om att lägga ansvar på individen att själv ta fram sitt eget svar. Att ställa mer frågor och lyssna mer aktivt, så att den man pratar med själv får komma fram till sina slutsatser, insikter och mål.

Det coachande förhållningssättet använder hon själv som ett verktyg i sitt arbete. Hon lär också ut det till ledare. Men det går även utmärkt för vem som helst att använda, i rätt situation.

Ett coachande förhållningssätt leder ofta till ökad självinsikt, som ger ökad självkänsla och ökat självförtroende, menar Lena Mangell.

– Man blir mer medveten om vad man kan och vill. Det leder ofta till att människor börjar ta itu med saker.   

 

Så kan du själv coacha dina arbetskamrater

 • Lyssna aktivt

Be kollegan berätta. Visa med kroppsspråk att du är genuint intresserad av att lyssna. Fokusera helt på kollegan. Fyll inte i ord. Avbryt inte med dina egna idéer om lösningar. Lyssna för att få reda på vad han eller hon egentligen vill ha hjälp med, vad problemet är, hur förutsättningarna ser ut.

 • Ställ öppna frågor

Ställ fördjupande frågor utifrån vad kollegan berättar, öppna frågor, som får kollegan att utveckla och berätta mer: Vad? Var? Vilken? Hur? När? Då blir det en dialog och samtalet leder vidare. Sammanfatta vad du har hört och fråga om du har uppfattat rätt.

 • Fråga om lösningar

Fråga om vilka olika vägar och tänkbara lösningar kollegan själv kan se. Här gäller det att vara kreativ och se möjligheterna och inte bara hinder. Ta noga reda på vad kollegan själv vill uppnå, vad målet är.

 • Fråga när

Om den du pratar med har hittat sin lösning, fråga när han eller hon ska börja sätta den i verket. Närfrågor leder vidare till en handlingsplan och aktivitet.

 • Du behöver inte vara expert

Utgå ifrån att varje människa har svaren inom sig, men att du genom frågorna kan hjälpa dem att nå dem. Det är sällan en färdig lösning som den andra personen vill ha, ofta vill de bara bolla situationen.

 • Men du behöver tid

Om du ställer frågorna måste du också att ha ork och tid att lyssna. Om du inte har det, är det bättre att avsätta tid lite senare. Ett professionellt coachande samtal tar ofta över en timme. Vardagliga dilemman kan gå att lösa på 20–30 minuter.

Ett coachande förhållningssätt krä­ver över lag mer tid. Men det ger ofta bättre resultat. När människor får en struktur på sina tankar kan de lättare gå vidare med det de ska.   

 

Lämpligt läge – och olämpligt

Situationer där ett coachande förhållningssätt är konstruktivt:

 • Bollplank

När en kollega kommer till dig med ett dilemma eller annat problem som de vill bolla, där det inte finns ett självklart svar.

 • Offer

När en kollega gått in i en offerroll. I stället för att fixa deras problem kan du försöka lära dem att ta hand om sig själva. Du kan ställa frågor så de får anledning att fundera: Vad vill du förändra? Hur vill du att ditt liv ska se ut?

 • Lärande

När du ska lära ut något praktiskt, kanske ett nytt datorsystem. I stället för att ta över tangentbordet och göra det själv, kan du guida kollegan igenom det en gång, och sedan låta honom eller henne pröva själva, men finnas där som peppande st&o uml;djare. Du går inte före och drar, inte heller bakom och puffar på, utan är jämlik och följer kollegan i processen.

 • Föredrag

När du ska hålla föredrag eller presentationer. I stället för att bara presentera fakta och låta alla anteckna, kan du fråga åhörarna vad de tror, och låta svaret växa fram i dialog. Kunskap landar bättre om människor själva får vara med och komma fram till den.

 

När man inte ska använda ett coachande förhållningssätt:

I vissa situationer krävs det snarare ett koncist expertsvar eller en tydlig instruktion: En ny anställd kan behöva få veta vilka regler som finns, till exempel om säkerhet. Den som går till en läkare vill sällan bli coachad, utan få en diagnos utifrån en expertkunskap. Men däremot vill man kanske vara delaktig i upplägget av sin behandling.

 

Ämnen: Övrigt
CHEFER OCH PROFFSCOACHER

 

 • Vad är skillnaden mellan coachande förhållningssätt och coachande ledarskap?

Ett coachande ledarskap är att använda ett coachande förhållningssätt för att leda och motivera sina medarbetare.

    – I dag är många människor så välutbildade och självständiga att de inte vill ha någon som pekar med hela handen. De vill ha chefen som bollplank och stöd, säger Lena Mangell.

 

 • Men vad är coachning då?

Professionell coach är ett eget yrke med en egen utbildning, och skiljer sig ganska mycket från en coachande chef. Man har ett beroendeförhållande till sin chef, vad gäller lönesättning och bedömning, som gör det svårt att öppna sig fullt ut och berätta allt. Med en professionell coach blir det inte så.

    – Jag som är psykolog har dessutom tystnadsplikt. När folk kan vara mer öppna och ärliga leder det ofta fram till viktigare tankar och mer utveckling.

Bli den första att tycka till!
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem. De ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
ArbetsförmedlingenNyhetVänsterpartiets Jonas Sjöstedt står fast vid att partiet vill rikta en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S. Det beskedet gav han vid en frågestund i riksdagen i dag. En timme senare meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de stöder en misstroendeförklaring om regeringen inte ändrar sig till på tisdag.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.
HögskolanNyhetRegeringen uppdrar till 18 universitet och högskolor att anordna fler sommarkurser. Lärarutbildningar ska prioriteras särskilt. I budgeten för 2020 finns 75 miljoner kronor avsatt för sommarkurser.
På jobbet: introduktionPå jobbetIntroduktionen på en ny arbetsplats påverkar inte bara den nyanställdes första intryck. Den kan också bidra till ett effektivare samarbete på sikt.
SCBNyhetDe svenska nationalräkenskaperna håller tillräckligt hög kvalitet, men statistiken har brister som kan leda till att finanspolitiska beslut fattas på felaktig grund, enligt en granskning från Riksrevisionen.
KriminalvårdenNyhetEfter en inspektion av kvinnoanstalten i Ystad i september riktar nu chefs-JO Elisabeth Rynning hård kritik mot människosynen inom Kriminalvården.
RegeringskanslietNyhetDen ordningsvakt som suttit anhållen misstänkt för en vapenstöld på Regeringskansliet försattes på tisdagseftermiddagen på fri fot. Han är fortfarande misstänkt, men på den lägre misstankegraden, skriver Dagens Nyheter.
HögskolanNyhetEn forskarexamen ger liten utdelning i lönekuvertet på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, efter en granskning. Doktorshatten betalar sig bäst inom medicin och hälsovetenskap.
SiSNyhetEn anställd vid ett av Statens institutionsstyrelses behandlingshem avskedas från sin tjänst på myndigheten efter att ha dömts för våldtäkt mot barn. Mannen har haft en sexuell förbindelse med en 13-årig flicka han träffat på sin fritid.
RegeringskanslietNyhetEn ordningsvakt vid Regeringskansliet i Rosenbad har anhållits av polisen, misstänkt för att ha stulit ett vapen på arbetsplatsen. Enligt medias uppgifter är mannen anställd av Securitas, som ansvarar för bevakningen av Rosenbad.
MIGRATIONSVERKETNyhetMigrationsverkets omorganisation skapar oro bland personalen, och de operativa cheferna anser att motiven bakom vilken typ av neddragningar som myndigheten väljer att göra är svåra att förstå, enligt en ny rapport från Statskontoret. Samtidigt är myndighetens mål för digitalisering otydligt, i kombination med krånglande it-system, anser Statskontoret.
StatsförvaltningNyhetNästan alla som får anställning på en statlig myndighet erbjuds en introduktionsutbildning, enligt en enkät som Statskontoret har genomfört. De flesta myndigheter genomför utbildningen i egen regi.
SiSNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Tysslinge, sedan en intagen ungdom lagts ned och hållits fast mot golvet av personalen.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetEtikprövningsmyndigheten spelade in möten via videolänk mot personalens vilja. Anställda ska också ha blivit ombedda att hitta sin ersättare vid ledighet och att bekosta terminalglasögon själv, hävdar medarbetare som Publikt har talat med. ”Mycket av det här är ny information för mig”, säger direktör Johan Modin till Publikt.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans växande kö av ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning har fått myndigheten att beordra övertid. Nu får Försäkringskassan kritik av Justitieombudsmannen på flera punkter när det gäller handläggningen av ärendena.
KriminalvårdenNyhetDet var tjänstefel när transportledaren beordrade Kriminalvårdens fångtransport att stanna för en kisspaus sommaren 2018, slår hovrätten fast. Under rasten vid vägkanten flydde en morddömd fånge som sedan inte har påträffats.
FörsäkringskassanNyhetFörsäkringskassans chef Nils Öberg är orolig över vad reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att leda till, säger han i en intervju med TT. Förändringarna kommer att påverka samarbetet mellan myndigheterna.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens lokala närvaro ska stärkas och en del av de kontor som myndighetens ledning har aviserat ska stänga kommer att bli kvar, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens i dag. Hon lovade också att presentera en ny generaldirektör innan jul.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn kriminalvårdare som dömts till ett villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst för misshandel av en sexbrottsdömd läkare på Kronobergshäktet i Stockholm överklagar sin dom. Det gör även den misshandlade läkaren, då han anser att våldet som han utsattes för var grövre än vad tingsrätten har kommit fram till.
Inspektionen för vård och omsorgNyhetInspektionen för vård och omsorg, IVO, lever inte upp till de förväntningar som fanns när myndigheten inrättades, enligt en granskning från Riksrevisionen. Delvis beror det på bristande styrning från regeringen, anser Riksrevisionen.
FinlandNyhetPoststrejken i Finland är över sedan den finländska Posten och facket kommit överens om att paketsorterarna ska fortsätta att omfattas av sitt tidigare kollektivavtal, trots att deras anställningar flyttats till ett dotterbolag.
ETIKPRÖVNINGSMYNDIGHETENNyhetOmkring halva personalstyrkan har lämnat den nystartade Etikprövningsmyndigheten och flera medarbetare har varit sjukskrivna under året. Anställda beskriver en stressad arbetsmiljö och kritiserar ledarskapet inom myndigheten. ”Det finns säkert saker som vi som är ansvariga kan förbättra”, säger myndighetens direktör Johan Modin till Publikt.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetBeskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.