Annons:
Ett coachande förhållningssätt ger ofta ökad självkänsla, menar Lena Mangell. Bild:Janetta Nyberg
COACHNING
Ditt jobb
AVSofia Brax0 kommentarerTyck till!

Coachning för alla

Coachande ledarskap är ett begrepp i ropet. Men du behöver inte vara chef för att ha användning av ett coachande förhållningssätt i din jobbvardag.

Ett coachande förhållningssätt är en sorts hjälp till självhjälp. Det innebär att ha en dialog i stället för att komma med färdiga lösningar eller svar, säger Lena Mangell.

Hon är leg psykolog och en av pionjärerna inom livs- och karriär­coachning. Hon har också grundat företaget Life&career, där hon arbetar med ledarutveckling och coachning.

– I grunden handlar det om att lägga ansvar på individen att själv ta fram sitt eget svar. Att ställa mer frågor och lyssna mer aktivt, så att den man pratar med själv får komma fram till sina slutsatser, insikter och mål.

Det coachande förhållningssättet använder hon själv som ett verktyg i sitt arbete. Hon lär också ut det till ledare. Men det går även utmärkt för vem som helst att använda, i rätt situation.

Ett coachande förhållningssätt leder ofta till ökad självinsikt, som ger ökad självkänsla och ökat självförtroende, menar Lena Mangell.

– Man blir mer medveten om vad man kan och vill. Det leder ofta till att människor börjar ta itu med saker.   

 

Så kan du själv coacha dina arbetskamrater

 • Lyssna aktivt

Be kollegan berätta. Visa med kroppsspråk att du är genuint intresserad av att lyssna. Fokusera helt på kollegan. Fyll inte i ord. Avbryt inte med dina egna idéer om lösningar. Lyssna för att få reda på vad han eller hon egentligen vill ha hjälp med, vad problemet är, hur förutsättningarna ser ut.

 • Ställ öppna frågor

Ställ fördjupande frågor utifrån vad kollegan berättar, öppna frågor, som får kollegan att utveckla och berätta mer: Vad? Var? Vilken? Hur? När? Då blir det en dialog och samtalet leder vidare. Sammanfatta vad du har hört och fråga om du har uppfattat rätt.

 • Fråga om lösningar

Fråga om vilka olika vägar och tänkbara lösningar kollegan själv kan se. Här gäller det att vara kreativ och se möjligheterna och inte bara hinder. Ta noga reda på vad kollegan själv vill uppnå, vad målet är.

 • Fråga när

Om den du pratar med har hittat sin lösning, fråga när han eller hon ska börja sätta den i verket. Närfrågor leder vidare till en handlingsplan och aktivitet.

 • Du behöver inte vara expert

Utgå ifrån att varje människa har svaren inom sig, men att du genom frågorna kan hjälpa dem att nå dem. Det är sällan en färdig lösning som den andra personen vill ha, ofta vill de bara bolla situationen.

 • Men du behöver tid

Om du ställer frågorna måste du också att ha ork och tid att lyssna. Om du inte har det, är det bättre att avsätta tid lite senare. Ett professionellt coachande samtal tar ofta över en timme. Vardagliga dilemman kan gå att lösa på 20–30 minuter.

Ett coachande förhållningssätt krä­ver över lag mer tid. Men det ger ofta bättre resultat. När människor får en struktur på sina tankar kan de lättare gå vidare med det de ska.   

 

Lämpligt läge – och olämpligt

Situationer där ett coachande förhållningssätt är konstruktivt:

 • Bollplank

När en kollega kommer till dig med ett dilemma eller annat problem som de vill bolla, där det inte finns ett självklart svar.

 • Offer

När en kollega gått in i en offerroll. I stället för att fixa deras problem kan du försöka lära dem att ta hand om sig själva. Du kan ställa frågor så de får anledning att fundera: Vad vill du förändra? Hur vill du att ditt liv ska se ut?

 • Lärande

När du ska lära ut något praktiskt, kanske ett nytt datorsystem. I stället för att ta över tangentbordet och göra det själv, kan du guida kollegan igenom det en gång, och sedan låta honom eller henne pröva själva, men finnas där som peppande st&o uml;djare. Du går inte före och drar, inte heller bakom och puffar på, utan är jämlik och följer kollegan i processen.

 • Föredrag

När du ska hålla föredrag eller presentationer. I stället för att bara presentera fakta och låta alla anteckna, kan du fråga åhörarna vad de tror, och låta svaret växa fram i dialog. Kunskap landar bättre om människor själva får vara med och komma fram till den.

 

När man inte ska använda ett coachande förhållningssätt:

I vissa situationer krävs det snarare ett koncist expertsvar eller en tydlig instruktion: En ny anställd kan behöva få veta vilka regler som finns, till exempel om säkerhet. Den som går till en läkare vill sällan bli coachad, utan få en diagnos utifrån en expertkunskap. Men däremot vill man kanske vara delaktig i upplägget av sin behandling.

 

Ämnen: Övrigt
CHEFER OCH PROFFSCOACHER

 

 • Vad är skillnaden mellan coachande förhållningssätt och coachande ledarskap?

Ett coachande ledarskap är att använda ett coachande förhållningssätt för att leda och motivera sina medarbetare.

    – I dag är många människor så välutbildade och självständiga att de inte vill ha någon som pekar med hela handen. De vill ha chefen som bollplank och stöd, säger Lena Mangell.

 

 • Men vad är coachning då?

Professionell coach är ett eget yrke med en egen utbildning, och skiljer sig ganska mycket från en coachande chef. Man har ett beroendeförhållande till sin chef, vad gäller lönesättning och bedömning, som gör det svårt att öppna sig fullt ut och berätta allt. Med en professionell coach blir det inte så.

    – Jag som är psykolog har dessutom tystnadsplikt. När folk kan vara mer öppna och ärliga leder det ofta fram till viktigare tankar och mer utveckling.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetAllt talar för att Sverige får en ny regering med Stefan Löfven som statsminister. Överenskommelsen som C och L träffat med regeringspartierna S och MP innebär bland annat förändrade turordningsregler och neddragningar på Arbetsförmedlingen. STs förbundsordförande Britta Lejon är kritisk men ser också en del positivt.
ArbetsmiljöNyhetEn av tio på svensk arbetsmarknad anser att det egna arbetet inte är meningsfullt. Bara 53 procent av tillfrågade chefer i offentlig sektor anser att jobbet är meningsfullt. Det visar en barometer från Jobbhälsoindex.
STNyhetEn tidigare anställd vid Åklagarmyndigheten har stämt ST i tingsrätten för vårdslös rådgivning vid en uppsägning. ST tillbakavisar alla anklagelser. I februari faller domen.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
SwedaviaNyhetSwedavia varslar 125 anställda om uppsägning, varav merparten arbetar i Stockholm och Göteborg. ”Vi ska kämpa för att det blir färre än 125”, säger Mikael Nordenståhl, sektionsordförande för ST inom Swedavia på Stockholm Arlanda och Bromma.
RättsväsendetNyhetFörtroendet för rättsväsendet har ökat, och särskilt förtroendet för Polisen. Det visar årets Nationella trygghetsundersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit fram en digital guide som stöd i arbetsgivares arbete mot diskriminering. Guiden ska underlätta arbetet med aktiva åtgärder.
Miljö- och energidepartementetNyhetArbetsbelastningen för personalen på miljö- och energidepartementet är så hög att Arbetsmiljöverket ingrep i höstas. Ett av arbetsmiljöombuden som slog larm har därefter fått så omfattande arbetsuppgifter att personen känt sig hindrad i arbetsmiljöarbetet. Nu är ombudet sjukskriven och ST har gjort en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket.
USANyhetMyndighetskrisen i USA innebär att 800 000 statsanställda inte fått någon lön i januari. Många av dem oroar sig nu för obetalda bostadslån, räkningar och sjukvård. Donald Trump tycks inte ha några planer på att lösa krisen.
Offentlighet och sekretessNyhetRiksarkivet gjorde rätt när myndigheten nekade att lämna ut allmänna handlingar med motiveringen att handlingarna i sig skulle kunna förstöras vid ett utlämnande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten blev under 2018 den lägsta på tio år, konstaterar Arbetsförmedlingen. Samtidigt var antalet nyanmälda lediga jobb på en hög nivå och antalet som berörts av varsel få.
KriminalvårdenNyhetI maj avled en man av uttorkning i ett av Kriminalvårdens häkten. Nu har avdelningschefen som stått åtalad för vållande till annans död och tjänstefel friats av Attunda tingsrätt.
FackligtNyhetSvenska Hamnarbetarförbundet varslar i dag om riksomfattande stridsåtgärder. Avsikten är att tvinga fram ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivaren Sveriges hamnar, skriver förbundsordföranden Eskil Rönér i en debattartikel.
EUNyhetEU samtalar nu om att skjuta upp datumet för en eventuell Brexit till tidigast i juli, skriver brittiska The Guardian. Förseningen är en följd av att EU bedömer att den brittiska premiärministern Theresa May inte kommer att få parlamentets stöd för överenskommelsen med EU.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh har kallats till energiminister Ibrahim Baylan i dag, bland annat för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköp som avslöjats av Dagens Nyheter.
SocialförsäkringNyhetEn utredning föreslår att staten tar över ansvaret för personlig assistans, men att kommunerna ska ansvara för tre nya insatser. Utredningen möts av skarp kritik från berörda brukare.
ArbetsmiljöNyhetMer än hälften av de statsanställda tycker att de har för mycket att göra, och kan inte heller koppla bort tankar på arbetet på fritiden.
STATSBUDGETENNyhetDet är en sak att partier intar vissa ideologiska ståndpunkter, en annan att genomföra den nya budgeten i praktiken, säger forskaren Shirin Ahlbäck Öberg. Hon pekar på att många uppgifter som tidigare hanterats av en regering nu måste lösas av myndigheterna själva.
Svenska kraftnätNyhetSvenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitade en vän som konsult i sin tidigare roll som marknadsdirektör 2015–2016, enligt Dagens Nyheter. "Det är ju jäv så det bara dundrar om det", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.
StatsbudgetenNyhetStatens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slutar med sina kontroller av sjukdomar hos vilda djur. Det finns inga pengar i den nya budgeten och uppdraget finns inte med i myndighetens nya regleringsbrev.
ArbetsrättNyhetKristina Sutter-Beimes får Wallanderstipendiet på drygt 1,7 miljoner kronor för sin avhandling om avvikande anställda.
StatsbudgetenNyhetRiksdagens budgetbeslut får stora konsekvenser för den statliga verksamheten, anser Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler. Förändringarna måste ske snabbt och det saknas en politisk ledning att tala med. ”Det är inte lätt att ha en dialog med den samlade riksdagen”, säger hon.