Annons:

Connex i konflikt också i Frankrike

Trafikföretaget Connex – som också bland annat driver Stockholms tunnelbanor åt SL – är inblandat i flera aktuella konflikter i sitt hemland Frankrike.

Problemet är inte Connex utan privatiseringen av kollektivtrafiken, enligt flera franska fackrepresentanter. Andra påstår att bolaget har extra hårda nypor.

– Jag var obekväm eftersom jag kritiserade företaget öppet, säger Jean-Louis Bourgatte.

Han var tidigare anställd som busschaufför hos Connex i Nancy i nordöstra Frankrike och aktiv inom fackförbundet CGT. För snart två år sedan sparkades han med motivet grov förolämpning av arbetsledningen.

Ärendet gick ända upp till arbetsmarknadsministern, som godkände avskedandet för ett år sedan. I Nancy reagerade kollegorna genom att sympatistrejka. Jean-Louis Bourgatte hävdar att man angav svepskäl för att bli av med honom. Sedan dess har han återanställts av den fackföreningsdrivna företagskommittén hos Connex i Nancy.

Ny strejk i oktober

Men stämningen i Nancy är fortfarande spänd. I oktober strejkade en del av busschaufförerna under 17 dagar och krävde bland annat högre löner. Det är länge med tanke på att det innebär 17 dagar utan lön.

Connex har sitt huvudkontor i Frankrike. Den franska filialen har omkring 25 000 anställda och sköter bland annat driften av kollektivtrafiken i en rad städer runt om i landet på uppdrag av kommunerna.

Patrick Blaise är också anställd av Connex och representant för fackförbundet CFDTs nationella transportfederation. Han vill inte uttala sig om fallet Bourgatte, men säger att man har märkt att franska företag under de senaste åren allt oftare försöker avskeda fackligt aktiva, vilket han förklarar med ett generellt tuffare klimat.

Inte fler avskedade

– Men de personer som verkligen avskedas har inte blivit fler, eftersom vi har ett särskilt skydd av lagen. Yrkesinspektörerna brukar stoppa avskedandena. Det är mycket ovanligt att ett ärende går upp till ministernivå och dessutom godkänns, säger Patrick Blaise.

Han säger samtidigt att han som fackligt aktiv inte har känt av att Connex skulle vara särskilt fientligt inställt gentemot fackföreningar. Däremot är han, liksom de flesta fackrepresentanter i Frankrike, motståndare mot en fortsatt privatisering av offentlig verksamhet.

– Att privata företag drivs av ett vinstintresse kan man knappast anklaga dem för. Men det gör ju att vi löntagare pressas hårdare, säger Patrick Blaise.

Connex som andra

En kollega till honom hos FO Transport, Gérard Apruzzese, säger också att Connex inte är känt för att vara tuffare än andra privata företag på marknaden.

– Problemet är att det är verksamhet som bör finnas kvar i offentlig regi. Det handlar om allas vår säkerhet och om allmänhetens rätt till samma service oavsett var de bor. Dessutom innebär en uppsplittrad marknad att löntagarnas ställning försvagas, säger Gérard Apruzzese.

Två andra aktuella konflikter, där Connex också är inblandat, berör just detta.

Nyligen meddelade regeringen att färjebolaget SNCM, som bland annat driver trafik mellan fastlandet och Korsika, ska privatiseras. En av övertagarna är Connex. De anställda gick genast ut i en strejk. Konflikten pågick i flera veckor. Men protesterna riktade sig inte specifikt mot Connex, utan mot att staten inte behöll kontrollen över färjebolaget.

Strejk i Marseille

En nu pågående konflikt i Marseille handlar om ungefär samma sak. Sedan fjärde oktober har kollektivtrafiken i den sydfranska staden i stort sett stått helt stilla på grund av strejk. Fackförbunden vill ha garantier för att nya spårvagnslinjer ska drivas i offentlig regi och inte av Connex.

– Vi protesterar inte mot ett specifikt företag utan mot en privatisering av verksamheten, säger Patrick Parra, representant för CFDT och själv anställd av det offentliga kollektivtrafikbolaget RTM. Men han tillägger att Connex inte har något gott rykte och att Connexanställda busschaufförer i mindre kommuner runt om Marseille har lägre löner än de som jobbar inne i stan.

– Här följer vi konflikten i Stockholm med stort intresse.

Bli den första att tycka till!
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.