Annons:
Scenshow
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De gör show av brödrabråket

Får man göra slut med sitt syskon? frågar sig bröderna Luuk i sin scenshow, där de undersöker syskonskapets såriga kamper och starka gemenskap. Nu ger de sig ut på turné med Riksteatern.
Konflikter mellan bröderna Martin och Kristian Luuk gjorde att de funderade på att klippa kontakten. Nu har de hittat tillbaka till varandra och skildrar syskonskapets komplicerade relation i en scenföreställning. Foto: Morgan Norman

För programledaren Kristian Luuk blev relationen till hans lillebror, författaren Martin Luuk, för ett par år sedan så smärtsam att han ville göra slut. Men i stället för att gå skilda vägar började bröderna kommunicera och bearbeta sina konflikter.

Vi ses på ett fullsatt, larmigt kafé i Vasastan i Stockholm. Orolig för ljudupptagningen riktar jag in bandspelarens högtalare mitt emellan dem. Kristian Luuk hugger direkt med en ironisk kommentar:

– Den är lite mer riktad mot mig, tycker jag nog.

– Ja, du kan göra klart den här intervjun själv, svarar Martin Luuk.

Bröderna skämtar ofta och båda verkar måna om att bekräfta varandra, utan att för den skull alltid hålla med. I synnerhet Kristian hummar ofta till det Martin säger.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?handlar om det som skaver och det som glädjer i syskonskap. Det är lätt att känna igen sig i de maktkamper och i den skamfyllda konkurrenssituation som ofta uppstår mellan syskon. Materialet har de skrivit gemensamt. De berättar om sina egna personliga konflikter, om andra kända syskon­relationer och om olika teorier om syskonskap. De vill inte skoja
till problemen, förklarar Martin Luuk – smärtpunkterna ska bränna. Men det betyder inte att showen saknar humor.

Store- och lillebror är en giftig kombination, menar bröderna Luuk. Tänk bara på Kain och Abel. Kris­tian Luuk säger att storasyskon ofta är auktoritetsbundna, ansvarstagande och duktiga.

– Och framgångsrika, skjuter Martin Luuk in.

– I princip alla USAs presidenter har varit storebröder, säger Kristian Luuk. Lillasyskon är mer kreativa, söker äventyret, är flummigare.

Och kommer lättare undan föräldrarnas oro och kontroll. De här olika egenskaperna stämmer väl in på bröderna Luuk.

Under deras uppväxt i Kalifornien stod de varandra mycket nära. Så småningom blev deras skilda personligheter tydliga, de fick egna kompisar och började glida isär. Kristian Luuk, den nu folkkäre programledaren, har läst på Handelshögskolan och varit den mer ansvarstagande av dem. Martin Luuk kan vända sig till honom och fråga om allt från bagateller till allvarliga spörsmål.

– Kristian kan lära mig hur man backar ut en bil medan jag kan tipsa Kristian om en bra låt eller film, säger Martin Luuk, som har en mer bohemisk och avantgardistisk ådra.

Storebror Kristian ägnade sig åt att spela klarinett, Martin spelade i stället musik på … rått kött. Vid ett tillfälle satte han upp egna dikter på lyktstolpar på stan, i stället för att försöka få dem utgivna.

– Jag kokade av ilska över det där missbruket av talang, säger Kristian Luuk.

Samtidigt fick han själv kritik från sin lillebror för att han var för kommersiell. Kristian Luuk var osäker på om hans lillebror egentligen tyckte om honom. Han tyckte att han fick för lite bekräftelse av honom. Nu är Martin Luuk tydlig:

– Det finns ingen som kan ersätta Kristian. Vi kommer alltid finnas för varandra, men Kristian har inte alltid varit säker på det.

– Tidigare blev jag ledsen av Martins ärlighet. Det bråket som gjorde att allt ställdes på sin spets och att jag ville klippa kontakten med Martin tror jag startade när jag gifte mig, skaffade barn och började jobba med tv.

Han tror också att hans offentlighet har spelat in i deras konflikt.

– Martin kunde hamna på fester där folk kom fram och sa: »Jaha, är du Kristian Luuks bror«. Det skapar ju en konkurrens.

Martin Luuk nickar:

– Det är nog ingen som vill bli uppmärksammad för någon annans förtjänster. Alla vill vara en människa i egen rätt.

Kristian Luuk önskar att publiken ska ta tag i sina egna syskonrelationer efter att ha sett deras show.

– Syskonskapet är livets längsta relation – varför sjabbla bort det? undrar han, och tillägger att konflikter ofta bygger på missförstånd eller dålig kommunikation.

Han har hela tiden haft »publik­hatten« på sig under arbetet.

– Det är det jag har lärt mig under mina tjugo år i tv-sammanhang, att det måste gå fram. Martin tänker inte alls lika mycket på det. Det är otroligt inspirerande.

– Jag har mest varit intresserad av vad vi håller på med i arbetet. De här olika utgångspunkterna har varit konstruktiva.

Arbetet med scenshowen fick dem att lyfta på alla stenar. I dag säger de att de känner varandra väldigt väl, och de fortsätter gärna att arbeta ihop framöver.

Så – får man göra slut med sitt syskon? Bröderna ger inget entydigt besked om det.

– Men vår historia är ett slags svar på det, säger Martin Luuk.

Bröderna Luuk
  • Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon? är regisserad av Emma Bucht. Den 5 februari är det turné­premiär med Riksteatern och föreställningen kommer sedan att besöka runt 20 städer över hela landet.
  • Kristian Luuk, född 1966, är aktuell som programledare för På spåret, tillsammans med Fredrik Lindström. Han har lett Melodifestivalen två gånger och haft en egen talkshow – Sen kväll med Luuk. Han ingick i Hassangänget.
  • Martin Luuk, född 1968, är författare, skriver manus, och har gett ut sex böcker med kortprosa. I maj släpps hans debutroman Gud har för mycket tid. Han ingår i Killinggänget.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.