Annons:
Scenshow
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De gör show av brödrabråket

Får man göra slut med sitt syskon? frågar sig bröderna Luuk i sin scenshow, där de undersöker syskonskapets såriga kamper och starka gemenskap. Nu ger de sig ut på turné med Riksteatern.
Konflikter mellan bröderna Martin och Kristian Luuk gjorde att de funderade på att klippa kontakten. Nu har de hittat tillbaka till varandra och skildrar syskonskapets komplicerade relation i en scenföreställning. Foto: Morgan Norman

För programledaren Kristian Luuk blev relationen till hans lillebror, författaren Martin Luuk, för ett par år sedan så smärtsam att han ville göra slut. Men i stället för att gå skilda vägar började bröderna kommunicera och bearbeta sina konflikter.

Vi ses på ett fullsatt, larmigt kafé i Vasastan i Stockholm. Orolig för ljudupptagningen riktar jag in bandspelarens högtalare mitt emellan dem. Kristian Luuk hugger direkt med en ironisk kommentar:

– Den är lite mer riktad mot mig, tycker jag nog.

– Ja, du kan göra klart den här intervjun själv, svarar Martin Luuk.

Bröderna skämtar ofta och båda verkar måna om att bekräfta varandra, utan att för den skull alltid hålla med. I synnerhet Kristian hummar ofta till det Martin säger.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?handlar om det som skaver och det som glädjer i syskonskap. Det är lätt att känna igen sig i de maktkamper och i den skamfyllda konkurrenssituation som ofta uppstår mellan syskon. Materialet har de skrivit gemensamt. De berättar om sina egna personliga konflikter, om andra kända syskon­relationer och om olika teorier om syskonskap. De vill inte skoja
till problemen, förklarar Martin Luuk – smärtpunkterna ska bränna. Men det betyder inte att showen saknar humor.

Store- och lillebror är en giftig kombination, menar bröderna Luuk. Tänk bara på Kain och Abel. Kris­tian Luuk säger att storasyskon ofta är auktoritetsbundna, ansvarstagande och duktiga.

– Och framgångsrika, skjuter Martin Luuk in.

– I princip alla USAs presidenter har varit storebröder, säger Kristian Luuk. Lillasyskon är mer kreativa, söker äventyret, är flummigare.

Och kommer lättare undan föräldrarnas oro och kontroll. De här olika egenskaperna stämmer väl in på bröderna Luuk.

Under deras uppväxt i Kalifornien stod de varandra mycket nära. Så småningom blev deras skilda personligheter tydliga, de fick egna kompisar och började glida isär. Kristian Luuk, den nu folkkäre programledaren, har läst på Handelshögskolan och varit den mer ansvarstagande av dem. Martin Luuk kan vända sig till honom och fråga om allt från bagateller till allvarliga spörsmål.

– Kristian kan lära mig hur man backar ut en bil medan jag kan tipsa Kristian om en bra låt eller film, säger Martin Luuk, som har en mer bohemisk och avantgardistisk ådra.

Storebror Kristian ägnade sig åt att spela klarinett, Martin spelade i stället musik på … rått kött. Vid ett tillfälle satte han upp egna dikter på lyktstolpar på stan, i stället för att försöka få dem utgivna.

– Jag kokade av ilska över det där missbruket av talang, säger Kristian Luuk.

Samtidigt fick han själv kritik från sin lillebror för att han var för kommersiell. Kristian Luuk var osäker på om hans lillebror egentligen tyckte om honom. Han tyckte att han fick för lite bekräftelse av honom. Nu är Martin Luuk tydlig:

– Det finns ingen som kan ersätta Kristian. Vi kommer alltid finnas för varandra, men Kristian har inte alltid varit säker på det.

– Tidigare blev jag ledsen av Martins ärlighet. Det bråket som gjorde att allt ställdes på sin spets och att jag ville klippa kontakten med Martin tror jag startade när jag gifte mig, skaffade barn och började jobba med tv.

Han tror också att hans offentlighet har spelat in i deras konflikt.

– Martin kunde hamna på fester där folk kom fram och sa: »Jaha, är du Kristian Luuks bror«. Det skapar ju en konkurrens.

Martin Luuk nickar:

– Det är nog ingen som vill bli uppmärksammad för någon annans förtjänster. Alla vill vara en människa i egen rätt.

Kristian Luuk önskar att publiken ska ta tag i sina egna syskonrelationer efter att ha sett deras show.

– Syskonskapet är livets längsta relation – varför sjabbla bort det? undrar han, och tillägger att konflikter ofta bygger på missförstånd eller dålig kommunikation.

Han har hela tiden haft »publik­hatten« på sig under arbetet.

– Det är det jag har lärt mig under mina tjugo år i tv-sammanhang, att det måste gå fram. Martin tänker inte alls lika mycket på det. Det är otroligt inspirerande.

– Jag har mest varit intresserad av vad vi håller på med i arbetet. De här olika utgångspunkterna har varit konstruktiva.

Arbetet med scenshowen fick dem att lyfta på alla stenar. I dag säger de att de känner varandra väldigt väl, och de fortsätter gärna att arbeta ihop framöver.

Så – får man göra slut med sitt syskon? Bröderna ger inget entydigt besked om det.

– Men vår historia är ett slags svar på det, säger Martin Luuk.

Bröderna Luuk
  • Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon? är regisserad av Emma Bucht. Den 5 februari är det turné­premiär med Riksteatern och föreställningen kommer sedan att besöka runt 20 städer över hela landet.
  • Kristian Luuk, född 1966, är aktuell som programledare för På spåret, tillsammans med Fredrik Lindström. Han har lett Melodifestivalen två gånger och haft en egen talkshow – Sen kväll med Luuk. Han ingick i Hassangänget.
  • Martin Luuk, född 1968, är författare, skriver manus, och har gett ut sex böcker med kortprosa. I maj släpps hans debutroman Gud har för mycket tid. Han ingår i Killinggänget.
Bli den första att tycka till!
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde inte tillräckligt för att utreda anklagelser om trakasserier mellan kolleger på ett lokalkontor, skriver Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett beslut.
ArbetsförmedlingenNyhetYlva Johansson har nominerats till posten som Sveriges EU-kommissionär och kommer med stor sannolikhet att lämna jobbet som arbetsmarknadsminister. Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmdlingen, säger till Publikt att han hoppas att tillsättningen av en ny minister ska gå fort.
ArbetsmarknadNyhetTvå av tre i åldersgruppen 18-29 år tror att de kommer att byta karriär under sitt liv. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts av Omställningsfonden. För att möta förändringen på arbetsmarknaden lanserar fonden tre reformförslag.
FörsäkringskassanNyhetRiksrevisionen ska granska hur Försäkringskassan arbetar med förebyggande sjukpenning och arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Trots att forskning visar att dessa insatser kan vara effektiva används de i låg utsträckning, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.
MigrationsverketNyhetFör ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.
ArbetsmarknadNyhetArbetsförmedlingen rustar ned sina insatser för arbetssökande kraftigt, visar en genomgång i Dagens Nyheter. Antalet anställda har minskat med en femtedel, 130 lokalkontor lagts ner och budgeten för privata aktörer har minskat med 40 procent.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att följa upp och utvärdera den reform om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete som trädde i kraft 1 juli 2018.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen planerar att låta den informationsinriktade verksamheten kundtorg ingå i de 113 statliga servicekontor som drivs av Statens servicecenter. I höst genomförs ett pilotprojekt.
LÖNERNyhetLokal och individuell lönesättning har gynnat dem som bor i kommuner med god arbetsmarknad, jämfört med dem som har en sämre arbetsmarknad. Det visar en studie från IFAU om effekterna av förändrade löneavtal för lärare.
ARBETSMARKNADNyhetVuxna med adhd är i hög utsträckning sjukskrivna, arbetslösa eller har försörjningsstöd, visar siffror från Socialstyrelsen. Ett bättre och långsiktigt stöd skulle minska människors lidande och vara samhällsekonomiskt lönsamt, enligt rapporten.
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetST kommer inte att synas som förbund under årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter.
STNyhetST samlar sina medlemsförsäkringar när förbundet nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare, enligt ett tilläggsdirektiv till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.