Annons:
Scenshow
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

De gör show av brödrabråket

Får man göra slut med sitt syskon? frågar sig bröderna Luuk i sin scenshow, där de undersöker syskonskapets såriga kamper och starka gemenskap. Nu ger de sig ut på turné med Riksteatern.
Konflikter mellan bröderna Martin och Kristian Luuk gjorde att de funderade på att klippa kontakten. Nu har de hittat tillbaka till varandra och skildrar syskonskapets komplicerade relation i en scenföreställning. Foto: Morgan Norman

För programledaren Kristian Luuk blev relationen till hans lillebror, författaren Martin Luuk, för ett par år sedan så smärtsam att han ville göra slut. Men i stället för att gå skilda vägar började bröderna kommunicera och bearbeta sina konflikter.

Vi ses på ett fullsatt, larmigt kafé i Vasastan i Stockholm. Orolig för ljudupptagningen riktar jag in bandspelarens högtalare mitt emellan dem. Kristian Luuk hugger direkt med en ironisk kommentar:

– Den är lite mer riktad mot mig, tycker jag nog.

– Ja, du kan göra klart den här intervjun själv, svarar Martin Luuk.

Bröderna skämtar ofta och båda verkar måna om att bekräfta varandra, utan att för den skull alltid hålla med. I synnerhet Kristian hummar ofta till det Martin säger.

Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon?handlar om det som skaver och det som glädjer i syskonskap. Det är lätt att känna igen sig i de maktkamper och i den skamfyllda konkurrenssituation som ofta uppstår mellan syskon. Materialet har de skrivit gemensamt. De berättar om sina egna personliga konflikter, om andra kända syskon­relationer och om olika teorier om syskonskap. De vill inte skoja
till problemen, förklarar Martin Luuk – smärtpunkterna ska bränna. Men det betyder inte att showen saknar humor.

Store- och lillebror är en giftig kombination, menar bröderna Luuk. Tänk bara på Kain och Abel. Kris­tian Luuk säger att storasyskon ofta är auktoritetsbundna, ansvarstagande och duktiga.

– Och framgångsrika, skjuter Martin Luuk in.

– I princip alla USAs presidenter har varit storebröder, säger Kristian Luuk. Lillasyskon är mer kreativa, söker äventyret, är flummigare.

Och kommer lättare undan föräldrarnas oro och kontroll. De här olika egenskaperna stämmer väl in på bröderna Luuk.

Under deras uppväxt i Kalifornien stod de varandra mycket nära. Så småningom blev deras skilda personligheter tydliga, de fick egna kompisar och började glida isär. Kristian Luuk, den nu folkkäre programledaren, har läst på Handelshögskolan och varit den mer ansvarstagande av dem. Martin Luuk kan vända sig till honom och fråga om allt från bagateller till allvarliga spörsmål.

– Kristian kan lära mig hur man backar ut en bil medan jag kan tipsa Kristian om en bra låt eller film, säger Martin Luuk, som har en mer bohemisk och avantgardistisk ådra.

Storebror Kristian ägnade sig åt att spela klarinett, Martin spelade i stället musik på … rått kött. Vid ett tillfälle satte han upp egna dikter på lyktstolpar på stan, i stället för att försöka få dem utgivna.

– Jag kokade av ilska över det där missbruket av talang, säger Kristian Luuk.

Samtidigt fick han själv kritik från sin lillebror för att han var för kommersiell. Kristian Luuk var osäker på om hans lillebror egentligen tyckte om honom. Han tyckte att han fick för lite bekräftelse av honom. Nu är Martin Luuk tydlig:

– Det finns ingen som kan ersätta Kristian. Vi kommer alltid finnas för varandra, men Kristian har inte alltid varit säker på det.

– Tidigare blev jag ledsen av Martins ärlighet. Det bråket som gjorde att allt ställdes på sin spets och att jag ville klippa kontakten med Martin tror jag startade när jag gifte mig, skaffade barn och började jobba med tv.

Han tror också att hans offentlighet har spelat in i deras konflikt.

– Martin kunde hamna på fester där folk kom fram och sa: »Jaha, är du Kristian Luuks bror«. Det skapar ju en konkurrens.

Martin Luuk nickar:

– Det är nog ingen som vill bli uppmärksammad för någon annans förtjänster. Alla vill vara en människa i egen rätt.

Kristian Luuk önskar att publiken ska ta tag i sina egna syskonrelationer efter att ha sett deras show.

– Syskonskapet är livets längsta relation – varför sjabbla bort det? undrar han, och tillägger att konflikter ofta bygger på missförstånd eller dålig kommunikation.

Han har hela tiden haft »publik­hatten« på sig under arbetet.

– Det är det jag har lärt mig under mina tjugo år i tv-sammanhang, att det måste gå fram. Martin tänker inte alls lika mycket på det. Det är otroligt inspirerande.

– Jag har mest varit intresserad av vad vi håller på med i arbetet. De här olika utgångspunkterna har varit konstruktiva.

Arbetet med scenshowen fick dem att lyfta på alla stenar. I dag säger de att de känner varandra väldigt väl, och de fortsätter gärna att arbeta ihop framöver.

Så – får man göra slut med sitt syskon? Bröderna ger inget entydigt besked om det.

– Men vår historia är ett slags svar på det, säger Martin Luuk.

Bröderna Luuk
  • Bröderna Luuk – får man göra slut med sitt syskon? är regisserad av Emma Bucht. Den 5 februari är det turné­premiär med Riksteatern och föreställningen kommer sedan att besöka runt 20 städer över hela landet.
  • Kristian Luuk, född 1966, är aktuell som programledare för På spåret, tillsammans med Fredrik Lindström. Han har lett Melodifestivalen två gånger och haft en egen talkshow – Sen kväll med Luuk. Han ingick i Hassangänget.
  • Martin Luuk, född 1968, är författare, skriver manus, och har gett ut sex böcker med kortprosa. I maj släpps hans debutroman Gud har för mycket tid. Han ingår i Killinggänget.
Bli den första att tycka till!
HÖGSKOLANNyhetFyra av nio medarbetare på Svensk nationell datatjänst vid Göteborgs universitet fick ett lönelyft på flera tusen kronor när deras tjänster lystes ut på nytt. Kollegerna med samma arbetsuppgifter ligger kvar på lägre lön. ”Det här är en soppa utan dess like”, säger STs sektionsordförande Peter Brandt.
PRIDENyhetDet blir inget tåg under ST-flagg i årets Prideparad i Stockholm. Förbundet väljer bort det till förmån för ett antal andra orter och ett gemensamt initiativ med TCO.
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
Reportage: OmlokaliseringFördjupningBeskedet att arbetsplatsen skulle flytta kom som en chock. Liksom hundratals andra statsanställda valde Franco Castillo och Marika Widberg att stanna i Stockholm när deras myndigheter omlokaliserades till andra städer.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.